De Belgische politie wil een maand geen verkeersboetes uitdelen

De Belgische politie wil een maand geen verkeersboetes uitdelen

Tijdens de ‘boetevrije maand’ zullen agenten wat toleranter zijn

Belgische politie, Belgie, maand, verkeersboete, overtreding, opmerkelijk, hart voor auto's
Foto: © BFHP / El_Tobby

Misschien heb je straks weer wél – benzineprijzen zijn inmiddels bijna hetzelfde als in Nederland – een reden om naar België te rijden. Daar stellen politievakbonden een ‘boetevrije maand’ bij kleine vergrijpen voor. Natuurlijk moet je niet volledig ‘Need for Speed-stijl’ gaan rondrijden, maar agenten zullen iets wel iets minder streng zijn.

De Belgische politie vindt dat hun regering eerder gemaakte salaris-afspraken niet nakomt. Agenten zullen niet thuisblijven, maar eerder overtreders aanspreken op hun gedrag. Carlo Medo van vakbond NSPV vertelde de VRT: ‘Wij vragen hen dat ze, in plaats van een proces-verbaal op te stellen, in situaties waar dat mogelijk is eerder belerend optreden’. Het zou dan vooral gaan om overtredingen als geen gordel of geen knipperlicht gebruiken. Of ook flitstrajecten inactief worden gezet, moet nog blijken.

Wanneer zou die ‘boetevrije maand’ zijn?

Diverse bronnen hebben het over de periode van 15 december tot 15 januari. Tegelijkertijd houdt de Belgische politie dan stakingen, omdat de regering in 2023 agenten een opslag van 60 euro wil geven. Deze opslag zou zelfs nog verspreid worden over drie jaar. Ai!

Daarnaast heeft de regering plannen om vanaf 2030 de pensioenleeftijd van agenten te verhogen, van 58 jaar naar 63 jaar. Uit woede zouden ze met een maand lange staken impact proberen te maken op de inkomsten uit boetegelden. Of agenten daadwerkelijk geen verkeersboetes gaan uitschrijven, moet deze week nog blijken.

Bron: © NSPV, VRT

Laurits van den Broek

Laurits heeft een passie voor auto's en met name de snelle auto's van Lamborghini. Alleen jammer dat hij dagelijks met een Tesla Model 3 Performance (dat dan wel) naar werk gaat.