De 10 meest bijzondere ‘barn-finds’ aller tijden

De 10 meest bijzondere ‘barn-finds’ aller tijden

Voor wie nog niet bekend is met de term ‘barn-finds’, leggen we het fenomeen kort uit; het vinden van een bijzonder item (vaak auto’s) in een verlaten, armoedig schuurtje. Vrij vertaald zijn het dus schuurvondsten. Het blijken achteraf soms auto’s van onschatbare waarde. We bespreken hieronder de meest bijzondere op willekeurige volgorde.

Barnfinds, bijzonder, 10, zeldzaam, auto's
Bron: © Ford

10. Ford ‘Bullitt’ Mustang. De ‘hero-car’ versie van de 1968 Ford Mustang, waarmee Steve McQueen in de film rondreed, werd in 1980 achtergelaten in een klein Amerikaans schuurtje. Ruim 30 jaar later werd de Mustang gevonden, en ook gerestaureerd.

————————————————————————-

9. Ferrari Daytona. De Italiaanse autofabrikant bouwde in totaal maar vijf exemplaren van de ‘aluminium-chassis’ 365GTB/4 Daytona. Slechts 1 daarvan voor de weg, welke dus in een Japanse garage gevonden is. Nadat de Ferrari een tijd geen daglicht zag, werd het jaren later voor ruim €1,8 miljoen verkocht.

————————————————————————-

Barnfinds, bijzonder, 10, zeldzaam, auto's
Bron: © Mecum Auctions

8. Dodge Charger Daytona. Een andere bekende ‘Daytona’ bij autoliefhebbers is die van Dodge. De meervoudig NASCAR winnaar uit 1969 stond al sinds de jaren ’70 bij deze boerderij. Nadat de vinder deze Charger restaureerde – er hebben ook dieren in ‘gewoond’ – werd het model in 2016 verkocht voor een kleine €95.000. Hoewel de waarde dus tegenviel, is de vondst van deze Daytona tussen de koeien zeker een bijzonder geval.

————————————————————————-

7. Porsche 901. Oplettende lezers zullen het opvallende nummer van deze Porsche meteen opmerken. Was het niet 911? Ja, uiteindelijk heeft ‘de legende uit Stuttgart’ de cijferreeks 911 gekregen. Maar het plan was oorspronkelijk dus anders, vóórdat Peugeot ging zeuren over copyright-rechten. Dit maakten de 82 reeds gebouwde 901’s zo zeldzaam dat zelfs Porsche er geen in haar museum heeft staan.

————————————————————————-

6. Mercedes 300SL. Een andere icoon uit Stuttgart is het geliefde 300SL model van Mercedes. De ‘Gullwing’ werd in 2005 door autofotograaf Piotr Degler, bizar genoeg, onder een bananenboom gevonden. En schreef er ook een boek over, genaamd Carros de Cuba.

————————————————————————-

Bron: © Bonhams

5. Aston Martin DB4 Convertible. Vaak genoemd als de mooiste coupé ooit. Deze DB4 uit 1963 werd aan het begin van dit decennium in een Britse opslag gevonden. In 2011 leverde de Aston Martin, met slechts 60,000 miles, een slordige £310,000 op tijdens een veiling.

————————————————————————-

Bron: © Hollywood Wheels

4. Lamborghini Miura. Het Italiaanse pareltje stond jarenlang tussen fietsen, verhuisdozen en wat versleten meubilair in een ruime opslag in New York. Na ruim 30 jaar daar te hebben gestaan, werd de Miura in 2018 uiteindelijk wel geveild. Opvallend genoeg is de ‘Lambo’ niet eens gerestaureerd voor de veiling!

————————————————————————-

3. BMW M1. Onze vrienden in München leveren al lange tijd enorm dikke M-modellen. Maar een soms vergeten BMW is de M1. Logisch, want het is geen pure BMW. De M1 is tot dusver de enige ‘mid-engine’ ooit van de Duitse fabrikant. Lamborghini en BMW werkten samen aan dit racemonster voor de straat, maar scheidde kort daarna toch. De Italiaanse medewerkers maakten hun werk echter af, en de M1 werd geboren. In Italië vonden ze een ‘low-mileage’ exemplaar, dat ruim 34 jaar in een verlaten schuur heeft gestaan. Zo zonde!

————————————————————————-

2. Jaguar XK140 SE. Slechts 3 exemplaren zijn ooit gebouwd, en maar 1 van deze Coupé. In 2018 werd dit Britse unicum gevonden in een oude Belgische boerderij. Voor slechts €25.000 nam een geïnteresseerde Belg de Jaguar mee naar huis. Maar nadat hij op 80-jarige leeftijd stierf, werd de XK140 SE Coupé geveild. Het eindbod stond vanwege de zorgvuldige restauratie op een bizarre €356.500!

————————————————————————-

Barnfinds, bijzonder, 10, zeldzaam, auto's
Bron: © Artcurial

1. Ferrari 250GT. De Franse ondernemer Roger Baillon droomde over een eigen museum voor klassieke auto’s, maar kwam er financieel ‘niet echt uit’. Een groot deel van zijn indrukwekkende collectie werd verkocht, en enkelen stonden verlaten rondom zijn huis. Totdat in 2014 de garagedeur openging. Deze ultra-zeldzame 250GT SWB California Spyder werd daar onder een stapel magazines gevonden. Zijn waarde werd duidelijk toen het model in 2015 voor €16,3 miljoen verkocht!

Dit waren de meest bijzondere ‘barn-finds’. Meer autoverhalen lezen? Bekijk dan ook:

Kevin Pollemans

Kevin is al jaren actief binnen de automotive, en vertelt met zijn passie opmerkelijke verhalen over alle soorten auto's; van GT3 Touring tot een 2000 GT-R.