CBR laat 200 rijbewijzen intrekken om examenfraude

CBR laat 200 rijbewijzen intrekken om examenfraude

In oktober 2014 werden een 62-jarige examinator en twee rijschoolhouders aangehouden op verdenking van grootschalige fraude. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij een fraudezaak, waarbij de examinator de kandidaten liet zonder hen ook maar überhaupt gezien te hebben.

Tussen de €1.000,- en €2.000,- werd er door de kandidaten extra betaald bovenop het normale examengeld. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kwam hier achter toen zij ontdekten dat bij de desbetreffende examinator wel opvallend veel mensen slaagden voor hun praktijkexamen die bovendien nog eens ver weg woonden. Het CBR deed vervolgens aangifte bij de politie en vroeg vandaag aan de de burgemeesters van de betreffende gemeenten gevraagd om de rijbewijzen ongeldig te verklaren.

Een woordvoerster liet vandaag weten het het om 200 rijbewijzen gaat waarbij het vermoeden bestaat dat deze op frauduleuze wijzen zijn verkregen. Deze 200 personen kregen vandaag deze brief:

“Het CBR heeft het sterke vermoeden dat u zo ver verwijderd van uw woonplaats examen heeft gedaan om bij bovengenoemde examinator, die daar werkzaam was, op onregelmatige wijze te slagen. […] Het CBR vindt het voldoende aannemelijk dat u tijdens uw examen niet voldeed aan de eisen. De verklaring is daarmee ten onrechte geregistreerd. U brengt hiermee de verkeersveiligheid in gevaar.”

Heb je zo’n brief ontvangen dan kun je uiteraard in hoger beroep. Doe je dit niet of verlies je dit hoger beroep dan dien je opnieuw theorie- en praktijkexamen te doen om weer in het bezit te komen van een geldig rijbewijs.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.