Bugatti Chiron Super Sport onthuld als de ultieme 440km/h Grand Tourer

Bugatti Chiron Super Sport onthuld als de ultieme 440km/h Grand Tourer

Hij is nog exclusiever dan de Super Sport 300+. Zo kunnen de superrijken nog een beetje pronken met hun spullen…

490 kilometer per uur, dit is de indrukwekkende snelheid die Bugatti testrijder Andy Wallace in 2019 achter het stuur van een Chiron Super Sport 300+ behaalde. Kort daarna volgde een productieversie die beperkt was tot 30 exemplaren en nu introduceren de mensen uit Molsheim een nieuwe versie van hun W16 hypercar. Maak kennis met de Super Sport, die nog zeldzamer zal zijn omdat de productie beperkt zal zijn tot slechts negen exemplaren.

Terwijl de Super Sport 300+ werd gevormd na de recordbrekende auto die werd gereden op de Ehra Lessien testbaan van de Volkswagen Group in Duitsland, heeft de nieuwe Super Sport een andere afwerking. Het behoudt het herwerkte lichaam uitgerekt met 25 centimeter in vergelijking met de standaard Chiron voor een optimale luchtstroom bij hoge snelheden. Gestapelde dubbele uitlaten zorgen voor een diepere en rijkere soundtrack dankzij de 8,0 liter quad-turbomotor die een immens vermogen van 1.577 pk en een koppel van 1.600 Newtonmeter produceert.

Vergeleken met de Super Sport 300+ heeft de nieuwe speciale editie van de Chiron opnieuw ontworpen aluminium wielen met vijf Y-spaaks design en een optionele diamantcut afwerking. Als alternatief kunnen klanten de magnesiumwielen bestellen die oorspronkelijk op de Pur Sport werden gezien om het gewicht verder te verminderen ten opzichte van een normale Chiron.

De nieuwe schoenen zijn omhuld in de enige banden die op de markt verkrijgbaar zijn en die constant bestand zijn tegen snelheden tot 500 km/u. Het is een op maat gemaakte Michelin Pilot Sport Cup 2 band die is geröntgend om er zeker van te zijn dat hij zelfs de kleinste onregelmatigheden niet heeft. De banden beschikken over versterkte riemen om de enorme krachten aan te kunnen en werden gecontroleerd op dezelfde testbank die oorspronkelijk was ontworpen voor de Space Shuttle.

De prestatiecijfers zijn ronduit verbluffend. De nieuwe Chiron Super Sport haalt 200 km/u in 5,8 seconden en 300 km/u in 12,1 seconden. Van 0 tot 400 km/u is hij zeven procent sneller dan een standaard Chiron. De zeventrapsautomaat met dubbele koppeling is aangepast voor optimale prestaties.

Net als de Super Sport 300+, is de nieuwste Chiron elektronisch afgetopt op 440 km/u, waarbij Bugatti beweert dat de hypercar nog steeds “moeiteloos en veilig te besturen” is. Het wordt aangekondigd als de ultieme Grand Tourer door comfort en luxe te bieden, zelfs bij recordbrekende snelheden. De productie zal binnenkort van start gaan en de leveringen aan klanten zullen begin 2022 beginnen.

De prijs? € 3,2 miljoen. Dat is een beetje een “koopje”, aangezien de exclusieve La Voiture Noire ongeveer drie en een half keer duurder is en minder krachtig!

Thomas Heule