Brute broertjes: Mercedes-AMG GLC 63 en GLC 63 Coupé

Brute broertjes: Mercedes-AMG GLC 63 en GLC 63 Coupé

Mercedes-AMG GLC 63

Twee krachtpatsers die het de concurrentie onmogelijk maken? Dat kunnen ze alleen in Affalterbach!

Met concurrenten als de Porsche Macan Turbo, de BMW X3 en X4, maar bijvoorbeeld ook de Jaguar F-Pace, bevinden beide GLC’s zich in goed gezelschap. Echter is er nog altijd zoiets als “baas boven baas”, en dat is precies waar Mercedes-AMG zich op lijkt te richten. Qua grootte bevinden ze zich nog redelijk in dezelfde klasse, maar daar houden de vergelijkingen dan ook wel op. De GLC 63 en de GLC 63 Coupé komen op motorisch gebied namelijk uit een compleet ander universum.

Het is misschien een beetje onverwachts, maar onder de kap van deze AMG’s schuilt de inmiddels bekende 4-liter twinturbo V8. In de “standaard” uitvoeringen, de GLC 63 4Matic+ en de GLC 63 4Matic+ Coupé, is deze goed voor een vermogen van 476 pk en 650 Nm koppel. Om het allemaal nog wat gekker te maken — we zijn immers toch bezig! — voegden ze ook een S-uitvoering bij hun nieuwe GLC-gamma. Deze heeft dezelfde motor, maar levert méér vermogen en méér koppel. Deze GLC 63 S modellen hebben maar liefst 510 pk en 700 Nm koppel! Daarnaast heeft Mercedes-AMG de zeventraps automaat vervangen door hun negentraps Speedshift MCT-automaatbak.

De GLC 63 en de Coupé kennen voor beide uitvoeringen overigens dezelfde sprinttijden naar de 100 km/u. Daar waar de instapversie er precies 4 seconden over doet, snoept de S-variant er nog twee tiende (3,8 sec.) vanaf. Daarmee is het een prima Autobahnkämpfer, al zijn ze wel zoals gewoonlijk tot 250 km/u begrenst.

Tenslotte is daar nog de eye-catcher in het verhaal: de Panamericana grille. Door de aanwezigheid van de grille op deze twee nieuwe AMG-modellen, is het inmiddels onvermijdelijk dat de crew uit Affalterbach een geheel eigen ontwerptaal mag gaan voeren, waardoor ze zich nog verder zullen onderscheiden van hun moederbedrijf. Verder is “the usual stuff” uiteraard ook te vinden op beide AMG’s, want aan koolstofdelen, een wijder bodywork en mega velgen geen gebrek! Vier dikke uitlaten maken het feest compleet.

Beide wagens zijn deze maand te vinden in New York, waar de Auto Show binnenkort weer van start gaat. Vanaf Juni kun je ze bestellen, maar geleverd worden ze pas rond September!

Mercedes-AMG GLC 63 S

Mercedes-AMG GLC 63 S

Mercedes-AMG GLC 63 S

Mercedes-AMG GLC 63 S

Mercedes-AMG GLC 63

Mercedes-AMG GLC 63

Mercedes-AMG GLC 63 Coupe

Mercedes-AMG GLC 63 Coupe

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.