Brute BRABUS 800 Adventure XLP gespot in Arnhem!

Brute BRABUS 800 Adventure XLP gespot in Arnhem!

Bijna exact een jaar geleden introduceerde BRABUS de 800 XLP Adventure, één van de meest robuuste versies van de Mercedes-AMG G63. De auto zou voor het eerst live aan het publiek worden getoond op de op de Geneva Motor Show, maar dankzij de Corona-uitbraak ging dat feestje niet door.

Dit betekent dat, op een klein selectief groepje mensen, vrijwel niemand dit brute monster in het echt heeft gezien. Onlangs had je echter de kans om dit bakbeest gewoon in Nederland tegen te komen! In Arnhem om precies te zijn. Aldaar passeerde de unieke BRABUS namelijk een transportbedrijf dat de auto naar zijn eindbestemming in Saudi-Arabië zal brengen.

De 4,0-liter V8 met dubbele turbo van de BRABUS 800 Adventure XLP levert, zoals te verwachten, 800 pk en een aard verschuivend koppel van 1000 Nm. BRABUS schat dat de 800 Adventure XLP de 100 km/h in slechts 4,8 seconden kan bereiken, wat indrukwekkend is voor zo’n grote machine. De 22-inch all-terrain banden dwingen de G-Klasse om de topsnelheid te beperken tot 210 km/h.

De 800 Adventure XLP heeft naast de motortuning een aangepaste ophanging die 49 centimeter bodemvrijheid biedt. Daarnaast reviseert BRABUS de SUV door een pickup laadbak toe te voegen. Om hier ruimte voor te maken, verlengt BRABUS de wielbasis met een aanzienlijke 50 centimeter. In totaal meet het voertuig nu 5,31 meter, en dat is 68,9 centimeter langer dan een standaard G63 AMG. BRABUS beweert dat de aanpassingen aan het frame de torsiestijfheid van de G-Klasse behouden. De laadbak is gemaakt van staal, en de zijkanten zijn van carbon fiber om het gewicht laag te houden. Daarnaast zien we een nieuwe motorkap, een bullbar met geïntegreerde lier en een bagagerek op het dak.

De BRABUS 800 Adventure XLP begint €575.630,- en wil je zo’n apparaat op Nederlands kenteken, dan zou daar nog een flinke som aan BTW en BPM bijkomen.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.