Brandstofprijzen vanaf 1 januari 2020 flink omhoog!

Brandstofprijzen vanaf 1 januari 2020 flink omhoog!

Net als voorgaande jaren gaat ook deze jaarwisseling de prijs voor benzine, diesel en LPG flink omhoog. Vanaf 1 januari 2020 betalen automobilisten ruim een halve euro meer voor een volle tank benzine.

,,Het argument voor deze accijnsverhoging is de inflatie – door de overheid vastgesteld op 1,6%. Dat de overheid de accijnsverhoging ook nog eens belast met 21% BTW wordt voor het gemak vergeten. Daardoor wordt uw tankbeurt een halve euro duurder’’, aldus Paul van Selms van UnitedConsumers, een consumentenadviescentrum. Rekenen we de accijnsverhoging om naar een bedrag per tankbeurt dan moet er ook gekeken worden naar andere belastingen. “Dan praat je over een serieuze verhoging, want over de accijns wordt ook nog eens btw geheven. Dat is dus eigenlijk een belasting over een belasting”.

Zo stijgt de accijns op benzine Euro95 E10 met meer dan 1 cent per liter (€ 0,0126), wordt per liter diesel meer dan een halve extra accijns geheven (€ 0,00793) en in het geval van LPG wordt het bedrag per liter verhoogt met iets meer dan een kwart cent per liter (€ 0,00298). De accijnsverhogingen op benzine, diesel en LPG stijgen met percentages tussen de 33 tot 40%. Met deze extra opbrengsten wil het kabinet de kosten betalen van maatregelen voor een beter klimaat.

Bron: UnitedConsumers

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.