Boete voor laden na volle accu? Stuur de eigenaar een bericht!

Boete voor laden na volle accu? Stuur de eigenaar een bericht!

Zit je accu vol maar laat je de auto staan bij een openbare laadpaal? Dan riskeer je daarmee een boete van 95 euro. Dat volgt uit een uitspraak die het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden deze week heeft uitgesproken. Twee jaar geleden heeft een automobilist tijdens het opladen in Noordwijk een boete gekregen nadat de controleur van de gemeente zag dat de auto al twee uur ‘vol’ aan de laadpaal stond. In de Algemeen Plaatselijke Verordening van Noordwijk staat dat het niet is toegestaan een paal langdurig bezet te houden. In plaats van een boete op te leggen had de controleur natuurlijk ook via www.kentekenappen.nl een bericht naar de eigenaar van de auto toe kunnen sturen.

laadpaalklever

Goed opletten

Logischerwijs ging de eigenaar niet akkoord met de boete en maakte bezwaar. Volgens de eigenaar van de auto was er geen sprake was van langdurig parkeren, nadat het laden was voltooid. Volgens de automobilist was het tevens ook niet realistisch om een elektrische auto te verplaatsen wanneer de accu vol zit. Volgens het hof en de kantonrechter is dit onzin, een laadpaal geeft in de regel zelf de verwachte laadtijd aan, oordeelde de rechter. De meeste elektrische auto’s zijn tegenwoordig ook uitgerust met een mobiele app en dus makkelijk te volgen of dat de accu vol zit.

De eigenaar moet niet alleen de boete betalen, maar ook de proceskosten. Dit alles had ook voorkomen kunnen worden door op een gemakkelijke manier via kentekenappen.nl in contact te kunnen komen met eigenaren van elektrische auto’s in dit soort situaties…

Merijn Messemaeckers van de Graaff

Al van jongs af een gepassioneerde en enthousiaste autoliefhebber. Merijn neemt je mee op reis in de wereld van mobiliteit en de weg naar de toekomst.