BMW M760Li xDrive is net (g)een M7

BMW M760Li xDrive is net (g)een M7

BMW durft er de naam M7 niet voor gebruiken, maar eigenlijk is dat wel wat deze M760Li xDrive wil zijn.

Bij Mercedes hebben ze minder schroom, daar worden de S-Klasses wel langs de AMG-afdeling gestuurd. En ook Audi noemt zijn snelste A8 gewoon S8 en zelfs S8 Plus. Maar een ‘zuivere’ M7, dat kan voor BMW blijkbaar nog altijd niet. De M760Li xDrive komt anders aardig in de buurt, maar nog steeds heeft BMW het eerder over een luxueuze dan over een sportieve toplimousine.

bmw-m760li-xdrive-studio

Nieuwe V12

Het topmodel van de vorig jaar vernieuwde 7 Reeks heeft een nieuwe 6,6 liter-V12 TwinPower Turbo. Die produceert 600 pk en heeft 800 nm koppel. Zijn normverbruik bedraagt een flinke 12,6 liter per 100 kilometer, we laten ons dan ook veel liever imponeren door de fenomenale spurt naar 100 km/u in slechts 3,9 seconden.

De topsnelheid is elektronisch op 250 km/u begrensd, met het optionele Driver’s Package stijgt ze echter tot 305 km/u. Net iets minder snel dus dan de B7 Bi-Turbo die tuner Alpina allicht niet toevallig enkele dagen geleden – een beetje gemeen toch – op de wereld losliet. Maar bij BMW hebben ze nog niet vaak de indruk gegeven daar echt van wakker te liggen.

M-Performance

De V12 van de 760Li hangt aan een Steptronic-achttraps met specifieke M Performance-afstelling voor sneller op- en ook terugschakelen, een xDrive-vierwielaandrijving is ook hier standaard. Een sportieve afstelling is er natuurlijk evengoed voor het onderstel, zo komt de Executive Drive Pro-ophanging met actieve dwarsstabilisatoren.

Samen met de vooral op de achterwielen ‘gerichte’ xDrive en aangepast rubber rond de 20-duimsvelgen overtuigt het er alvast het eigen BMW-volk van dat de M760Li de “beste dynamische eigenschappen van zijn klasse” weet te verzoenen met een hoogstaand rijcomfort.

bmw-m760li-xdrive-meter

Actieve sturing

Ook nog standaard op deze super-7 is de Integral Active Steering, die vult de directere stuuroverbrenging op de vooras aan door de stuurhoek van de achterwielen aan de noden van het moment aan te passen.

Het maakt dat er minder stuurkracht is vereist bij lage snelheid én bij een dynamischere rijstijl. Om de dus desgewenst heel snelle berline ook efficiënt te vertragen of helemaal tot stilstand te brengen zijn er M-sportremmen met schijven van 19 duim.

Semi-automatisch

Verder komt de auto met alle van de gewone 7 bekende rijhulpsystemen, ook de Traffic Queue Assistant voor semi-automatisch rijden behoort tot de mogelijkheden.

Het mag dan geen pure M zoals een M2, M3, M4, M5 of M6 zijn, de wagen pronkt natuurlijk wel met zijn sportieve(re) ambities. Het M-aerodynamicapakket omvat onder meer grotere luchtinlaten vooraan, V12- en M-emblemen en logo’s en velgen met dubbele spaken in Cerium Grey-mat.

bmw-m760li-xdrive-profiel

Of liever een Excellence?

Diezelfde kleur is er in gegalvaniseerde vorm ook voor de niertjes in het rooster en diverse sierstrips. Onder het achterwerk steken aan weerszijden dubbele uitlaatpijpen. Wie dat toch al van het goede te veel vindt, kan zonder prijsverschil kiezen voor de M760Li Excellence. Dus zonder die sportieve opsmuk.

De auto komt dan met nogal wat chroom, een meer ‘geraffineerde’ uitlaatklank en houtinleg voor het interieur. De wereldpremière van de valse BMW M7 is voor het Autosalon van Genève voorzien.

bmw-m760li-xdrive-achterkant

bmw-m760li-xdrive-voorkant

Pieter Schoonderbeek

Sportief georiënteerde journalist. Brengt zijn vrije tijd graag door op en rond het circuit. Neemt je graag mee in de wereld van exclusieve auto's en deelt graag zijn belevingen op het gebied van sportieve, exclusieve en luxewagens.