Gereden: BMW M5 30 Jahre Edition

Gereden: BMW M5 30 Jahre Edition

Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!

De BMW M5 is een icoon. Een rijke historie, trouwe fans en keer op keer technologische hoogstandjes kenmerken generatie op generatie. De BMW M5 bestaat nu 30 jaar en dat vieren we met de gelimiteerde BMW M5 30 Jahre Edition!

BMW M5 30 Jahre Edition - www.hartvoorautos.nlEen Icoon
De M5 heeft die iconische status niet zomaar verdiend. Daar hebben ze in München al decennia lang keihard voor gewerkt. De eerste generatie zag in 1984 het levenslicht en was gebaseerd op de E28. Met zijn zescilinder lijnmotor met 286 pk goed voor een toentertijd verbluffende sprint naar 100 km/h in 6,5 seconden. De generaties die volgden legden de lat keer op keer hoger. De in 1988 gepresenteerde E34 was na een update in zijn laatste levensjaren goed voor maar liefst 340 pk. Met de presentatie van de E39 M5, bij velen nog altijd de topfavoriet, introduceerde BMW voor het eerste een V8 in de M5 en moesten de achterwielen 400 pk zien te verwerken. BMW verkocht er maar liefst 20.711 exemplaren waarmee de E39 nog altijd de best verkochte M5 ooit is. Zelfs de vorige generatie (E60) – met zijn machtige 507 pk sterke V10 – wist dat record niet te overtreffen. Maar toch was die E60 M5 met zijn V10 wel een jongensdroom voor velen, een tiencilinder met meer dan 500 pk. Die auto heeft wel heel wat los gemaakt in de automotive!

BMW M5 30 Jahre Edition - www.hartvoorautos.nl

5 Generaties
Met alle voorgaande vier generaties legden de Duitsers de lat keer op keer hoger. De uitdaging voor BMW Motorsport was dan ook om bij de F10 M5 opnieuw het verleden te overtreffen, maar dat was geen eenvoudige taak. Tegenwoordig speelt het verbruik ook een belangrijke rol. De V10 ruimde het veld om plaats te maken voor een hagelnieuw M-blok met 4.395 cc slagvolume en een dubbele turbo. Op papier wordt het verleden zodoende met verpletterend geweld overtroffen. De F10 M5 is nu al een aantal jaar op de markt en we kunnen rustig zeggen dat ook bij deze generatie BMW zijn werk goed heeft gedaan. Misschien klinkt de motor niet meer zoals voorheen; de ongeblazen motoren klinken nou eenmaal een stuk beter, maar de snelheid en rij-beleving compenseren een hoop!

BMW M5 30 Jahre Edition - www.hartvoorautos.nl

Snel, sneller, snelst…
Het kan altijd sneller, beter en harder, dat hoef je BMW niet uit te leggen. Dit jaar bestaat de BMW M5 30 jaar en dat vieren we met een gelimiteerde oplage van de M5 F10: de BMW M5 30 Jahre edition. De krachtigste BMW M5 ooit gemaakt is ook nog eens de krachtigste BMW ooit gemaakt. De reguliere M5 haalt 560 pk uit zijn 4.4-liter twin-turbo V8 en de tot 300 stuks beperkte 30 Jahre M5 gaat daar met z’n 600 pk ruimschoots overheen en ook het koppel neemt flink toe tot 700 Nm. Hier zien we gelijk het voordeel van turbomotoren, een aanpassing aan het motormanagementsysteem en een hogere turbodruk en je hebt ineens flink wat meer vermogen en koppel. De sprint naar 100 kilometer per uur gaat nu in 3,9 seconden, dat is 0,4 seconden sneller dan het standaardmodel. Als men het optionele M Driver’s Package gebruikt is de topsnelheid niet begrenst op 250 km/h maar loopt hij door tot 305 km/h.

BMW M5 30 Jahre Edition - www.hartvoorautos.nl

Hoe te herkennen?
Als je verwacht dat je voor 156.500,- Euro zelf de kleur mag bepalen heb je het mis, de 30 Jahre M5 wordt alleen geleverd in matte Frozen Dark Silver-metallic. De 30 Jahre M5 embleempjes zijn in overvloed aanwezig maar verder is er aan het uiterlijk en interieur weinig veranderd, de omlijsting van de grille, de inzetstukken rond de knipperlichten en de uitlaatpijpen zijn uitgevoerd in dark chroom. Daarnaast krijg je 20-inch velgen, een alcantara stuur en audiosysteem van Bang & Olufsen.

Mocht je nou ook zin krijgen in een ”30 jahre M5”, helaas! Met een oplage van slechts 300 stuks wereldwijd is deze limited edition al snel uitverkocht!

Tekst: Pieter Schoonderbeek
Video: Jorrik Aben
Fotografie: Ansho Bijlmakers

BMW M5 30 Jahre Edition - www.hartvoorautos.nl

BMW M5 30 Jahre Edition - www.hartvoorautos.nl

| Bekijk hier onze vorige rijtest: Jaguar F-Type Coupé V6 S |

Pieter Schoonderbeek

Sportief georiënteerde journalist. Brengt zijn vrije tijd graag door op en rond het circuit. Neemt je graag mee in de wereld van exclusieve auto's en deelt graag zijn belevingen op het gebied van sportieve, exclusieve en luxewagens.