BMW E30 M3 krijgt wilde make over!

BMW E30 M3 krijgt wilde make over!

De BMW E30 M3 is voor vele van de echte liefhebbers toch wel een van de gaafste wagens die het merk geproduceerd heeft, deze make over is de kers op de taart..

De E30 BMW M3 is een echte eyecatcher, maar met een nieuwe motor en carrosserie die een eerbetoon zijn aan Allen Berg’s DTM-auto uit 1991 met een Tic Tac kleurstelling, wordt de auto nog exclusiever. Het ziet er nogal, bijzonder uit en is verre van subtiel.

De motor is de S52B32, die oorspronkelijk afkomstig is van de Amerikaanse BMW M3 E36, die meer dan 800 pk levert. De motor is voorzien van nieuwe zuigers en stangen. Ook een turbocompressor is toegevoegd en heeft, wat de bouwer zegt, “de grootste intercooler die je kon vinden en die past bij het standaard voorframe.”

Het motormanagementsysteem maakt het mogelijk om tijdens de rit tussen zeven boostinstellingen te schakelen. Het vermogen loopt via een handgeschakelde vijfversnellingsbak afkomstig uit een E36 M3. Hij is geüpgraded met een nieuwe koppeling, drukplaat en lichtgewicht vliegwiel. Ook is er een achterdifferentieel met beperkte slip. De M3 rijdt op een luchtvering. De remklauwen en remschijven komen uit een E46 BMW 3 Serie.

De E30 M3 heeft al bredere spatborden dan de standaard 3 Serie uit die tijd. Deze krijgt een LTO widebody-kit die de auto nog breder maakt. De eigenaar past de originele Tic Tac kleurstelling aan, inclusief het verwijderen van het logo van de munt van de zijkant van de auto, waardoor de gouden streep een prominenter onderdeel van het ontwerp wordt.

De enorme vleugel, de puntige splitter aan de voorkant en de diffuser aan de achterkant maken ook geen deel uit van het oorspronkelijke ontwerp van de M3 raceauto. De onderdelen passen bij de rest van de wedstrijdklare look van de auto, zodat ze niet misstaan.

Binnenin bevinden zich de originele voorstoelen, achterbank en deurkaarten. Een 3,5-inch display in de cabine maakt het mogelijk om belangrijke cijfers te volgen, zoals de boost- en brandstofdruk. Een ander scherm is voor het aansturen van het luchtveersysteem. Er is geen airconditioning, dus een ritje in de zomer kan een beetje warm worden in de auto.

Thomas Heule