Bentley Bacalar: een dakloze GT met 659 pk!

Bentley Bacalar: een dakloze GT met 659 pk!

Dat kleine groepje mensen dat niet helemaal tevreden is met de Bentley Continental GT Convertible, kan zich verheugen op de nieuwe Bacalar, ontworpen door de oudste carrosseriebouwer ter wereld, Mulliner.

Dat gezegd hebbende, alle 12 exemplaren die gepland zijn voor productie zijn al verkocht. En dat terwijl de auto £1,5 miljoen kost, ongeveer €1,7 miljoen tegen de huidige wisselkoersen. Éxclusief belastingen uiteraard!

De nieuwe Bacalar wordt omschreven als de “rarest two-door Bentley of the modern era” en is letterlijk een auto zonder dak met slechts twee zitplaatsen. Het nogal polariserende exterieurontwerp is gebaseerd op het nogal excentrieke EXP 100 GT-concept van vorig jaar, aangepast van coupé naar een barchetta. Interessant is dat alleen de deurklink is overgenomen van de Continental, en dat alleen vanwege het keyless entry systeem. Alle andere externe delen zijn specifiek ontworpen voor de Bacalar.

Hoewel de auto er aan de buitenkant ongetwijfeld speciaal uitziet, is het binnenin waar Mulliner alles uit de kast haalt om de Bacalar er speciaal uit te laten zien en te voelen. Het dashboard maakt gebruik van zeldzaam Riverwood, dat Bentley kenmerkt als “a sustainable wood from naturally fallen trees that has been preserved for 5,000 years in peat bogs, lakes and rivers found in the Fenlands of East Anglia, England.” De stoelinzetstukken, de rugleuningen en de zijkant van de hoofdsteunen zijn gemaakt van natuurlijke wol, terwijl de hoogpolige tapijten de look compleet maken. Als laatste punt wordt de auto geleverd met een bijpassende bagageset met hetzelfde borduursel als op de stoelen.

De kern van de Bacalar is de 6,0-liter W12 met dubbele turbo, die nu een enorme 659 pk en een koppel van 900 Nm levert. Deze is gekoppeld aan een herziene achttraps automatische transmissie met dubbele koppeling die nog snelle zou moeten schakelen. 0 tot 100 km/h is te doen in 3,5 seconden en de topsnelheid ligt op 322 km/h.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.