Ben je verzekerd bij schade in de wasstraat?

Ben je verzekerd bij schade in de wasstraat?

Veilig en effectief je auto wassen? Iedereen heeft er wel eens gebruik van gemaakt: de wasstraat. Heb je je wel eens afgevraagd of je velgen niet tegen de randen schuren? Ben je ook wel eens bang dat de groter droger niet op tijd omhoog gaat? En wat als het echt misgaat? Ben je dan verzekerd?

Veel mensen kiezen voor de wasstraat omdat dit de meest gemakkelijke optie is voor het wassen van je auto. Echter is je auto wassen met de hand is altijd nog tip nummer 1: veilig, effectief én een stuk goedkoper. Kun je de auto niet voor de deur wassen? Ga dan naar een wasbox en neem zelf je schoonmaakspullen mee. Voorkom het gebruik van de wasborstels en gebruik je eigen washandschoen.

Stel je voor dat je niet anders kunt en toch gebruik gaat maken van de wasstraat. De kwaliteit van wasstraten is de afgelopen jaren flink vooruit gegaan en de techniek heeft zich flink doorontwikkeld, maar toch kan het voorkomen dat je een spiegel of antenne mist bij het uitrijden van de wasstraat. Wie is er dan verantwoordelijk? Kun je in dat geval dan de wasstraat aansprakelijk stellen of wordt het gedekt door je eigen autoverzekering?

Heb je de aanwijzingen van het aanwezige personeel genegeerd? Dan ben je toch echt zelf aansprakelijk. Ook als er is aangegeven dat je auto niet geschikt is voor de wasstraat. Dit betekent dat de verzekering enkel en alleen zal uitkeren wanneer je een allrisk verzekering voor je auto hebt afgesloten.

Aanwijzingen wél opgevolgd?
In dit geval kan de betreffende carwash verwijzen naar een bordje waarop ‘gebruik op eigen risico’ staat. Dit bordje zul je echter nooit aantreffen bij carwash bedrijven die bij de BOVAG zijn aangesloten. In dit geval zal er een maximumbedrag van ongeveer €4500,- aan schade worden vergoed.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.