Belgische wegpiraat: ”bestuurder bestelwagen heeft alles uitgelokt”

Belgische wegpiraat: ”bestuurder bestelwagen heeft alles uitgelokt”

Bovenstaande video heb je afgelopen week vast meerdere keren voorbij zien komen op diverse social media. Ook wij plaatsten het filmpje op onze Facebook-pagina en het regende reacties, het filmpje werd duizenden keren gedeeld en werd er vrijwel onmiddellijk een klopjacht ingezet op zoek naar de dader.
De Belgische politie liet weten dat de zaak verder zou onderzoeken.

Een eerste reactie na het zien van een dergelijke video is natuurlijk snel gegeven maar als kijker heb je geen idee wat er voorafgaand aan het stukje film, heeft afgespeeld. Misschien heeft de bestuurder van de bestelwagen eerst hetzelfde geflikt bij de bestuurder van de BMW M3? Hoe dan ook blijft het verkeerd om dit soort acties uit te halen, de snelwegen worden er niet veiliger op wanneer iedereen voor eigen rechter zou spelen. De bestuurder van de bestelwagen had volgens Matthias Dobbelaere, jurist gespecialiseerd in ICT-recht, met het filmpje naar de politie moeten stappen. Die had de feiten ook zonder de hele Facebook-hetze serieus genomen.

Bovendien is het de vraag of het filmpje in een mogelijke rechtszaak wel juridisch geldig is. Dat het slachtoffer het kenteken van de wegpiraat zonder pardon op internet heeft gezet, is mogelijk een inbreuk op de privacywet. De M3-bestuurder, die in commentaren onder de video bij naam wordt genoemd, kan een klacht indienen omdat hij zowel morele als economische reputatieschade oploopt.

De bestuurder van de BMW M3 heeft aan de snelwegpolitie verklaard dat hij niet schuldig is. Volgens hem heeft de bestuurder van de bestelwagen die achter hem reed, alles uitgelokt. De politie start een onderzoek naar het incident en is op zoek naar getuigen.

Op 5 januari 2014 liet de bestuurder van de bestelwagen via zijn Facebook-pagina het volgende weten:

Beste mensen,sommige mensen beweren dat ik of de vrachtwagen de BMW uitgedaagd hebben. Om het tegendeel te bewijzen zet ik hier ook het gedeelte van het filmpje van VOOR de feiten op . trouwens beste mensen, naar mijn inziens is dit NIET de juwelier uit Hasselt Heleven Eddy

Wie er schuldig wordt bevonden is in dit geval nog even afwachten, wél staat als een paal boven water dat de BMW M3 bestuurder levensgevaarlijke fratsen uithaalt die absoluut niet thuis horen op de snelweg.

Wordt vervolgd…

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.