Belgische politie neemt ‘getunede’ auto’s in beslag

Belgische politie neemt ‘getunede’ auto’s in beslag

Nissan Skyline R34 GT-R

Autoliefhebbers en eigenaren van snelle, sportieve bolides kunnen maar beter oppassen in het Belgische Ninove. Het zou namelijk zo maar zijn dat je auto in beslag wordt genomen en maandenlang de openbare weg niet meer op komt. Dat overkwam de 24-jarige Siegerd Costens met zijn Nissan Skyline R34 GT-R.

Op zijn 20ste kocht Siegerd deze 280 pk sterke Skyline waar er maar zo’n 80 zijn gemaakt. Hij kocht deze in Engeland voor een bedrag van € 32.000,- en stak er vervolgens nog eens € 10.000,- in aan onder andere het reviseren van de motor. De ellende begon voor Siegerd toen hij begin 2014 door de politie in Ninove naar de kant werd gehaald voor een onjuiste kentekenplaat.

“Bij het nakijken van de papieren vroegen ze zich af of het verzekerde vermogen wel klopte. Na wat bellen moest ik met de wagen naar het commissariaat en daar kreeg ik te horen dat de wagen in beslag werd genomen op verdenking van motortuning.” Aldus Siegerd.

Nissan Skyline R34 GT-R

Hij vervolgt: “Ze hebben mijn verzekering al eens stopgezet. Ik heb uiteindelijk een verzekering afgesloten voor minstens het dubbele van het aantal pk’s op papier, omdat de procureur daarvan uitgaat, maar dat was ook niet voldoende. De procureur wil dat hij in oorspronkelijke staat wordt hersteld en dat ik bewijs dat het vermogen niet verhoogd werd. Dat kan alleen met een testbank maar in België is er geen enkele geijkte testbank, dus moet ik op eigen risico en kosten de wagen in Frankrijk krijgen. Ze reiken mij gewoon geen oplossing aan en nu is al maanden geleden dat ik er nog iets van gehoord heb. De wagen is zelfs twee keur gekeurd, waaronder één keer voor verkoop, wat nog strenger is. Daar maken ze geen probleem van de aanpassingen, maar het parket zegt dat bepaalde zaken niet mogen. Hoe zit het dan?

Renault Mégane RS
Siegerd en zijn Skyline zijn niet de enige die last hebben van dit beleid. Ook de 26-jarige Sebastien De Munter kocht twee maanden geleden een zeldzame Renault Mégane RS maar ook die werd vorige maand in Ninove in beslag genomen, in eerste instantie voor niet-verzekering, maar ook op verdenking van motortuning.

Verschillende bestuurders kregen de afgelopen maanden ook al een brief in de bus met de vraag om hun auto te laten zien op het commissariaat om na te gaan of de auto’s aan de technische eisen en regels voldoen.

Nissan Skyline R34 GT-R

Nissan Skyline R34 GT-R

Via: HLN.be / Foto’s: Marschie Photography

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.