Auto’s makkelijker en vaker gestolen in 2013

Auto’s makkelijker en vaker gestolen in 2013

Autodiefstal - www.hartvoorautos.nl
In 2013 zijn in totaal 11.761 personenauto’s gestolen in Nederland, dat is 3,2% meer dan in 2012. Het percentage auto’s dat na diefstal werd teruggevonden, daalde juist van 46% naar 43%. Een van de redenen van de stijging van het aantal diefstallen is het feit dat criminelen steeds makkelijker de elektronische beveiliging van auto’s uit kunnen schakelen.

Het inbreken en vervolgens het starten van auto’s is binnen enkele minuten gepiept; criminelen gebruiken daarbij een laptop en een zogenoemde OBD-stekker die ze onder het dashboard aan de auto kunnen aansluiten, net zoals monteurs in een garage doen om de boordcomputer uit te lezen. De dief moet de code van de startonderbreker en eventuele alarmsystemen kraken alvorens zij de auto kunnen starten. De betreffende papieren van de auto worden vrijwel direct vervalst en de auto doorverkocht in het buitenland. Met een ‘track & trace’ volg-systeem kun je zien waar de auto zich bevindt al kunnen criminelen ook deze systemen vaak saboteren.

De top-3 van meest gestolen auto’s in 2013 bestond uit Volkswagen met 1355 auto’s, BMW met 281 gestolen auto’s en Audi op plek 3 met 163 gestolen auto’s.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.