Automobilist betaalt straks meer belasting op benzine en diesel

Automobilist betaalt straks meer belasting op benzine en diesel

De Europese Unie hoopt zo de uitstoot flink te gaan drukken

De Europese Unie wil (weer) extra belasting gaan heffen op alles wat CO2-uitstoot veroorzaakt, waaronder dus benzine en diesel. ‘Goed’ nieuws, die plannen lijken pas in 2027 ingevoerd te worden. Aankomend jaar krijgen we in Nederland nog één jaar accijnskorting bij de pomp. Vanaf 2024 betalen we dan helaas weer ‘het oude tarief’ op brandstoffen.

Elke Europeaan gaat straks dus meer betalen. De belastingverhoging is nodig om de uitstoot te gaan drukken. Zo moet de uitstoot in 2030 al gehalveerd zijn, zodat we in 2050 in heel Europa ‘klimaatneutraal’ zijn. Naast brandstof zouden er hiervoor ook heffingen op gasgebruik in huis komen.

Toename van 27 cent

Energiereporter Mark Beekhuis legt het uit: ‘Een onderzoeksinstituut heeft uitgerekend dat het gaat om 10 cent per liter benzine en 12 cent per liter diesel. Dit zijn geen officiële bedragen die vanuit de Europese Unie komen, dus ik houd wel een kleine slag om de arm‘. Momenteel krijg je ruim 17 cent korting op Euro 95. Die zou dan toenemen met maar 27 cent.

De Nederlandse automobilist krijg zo nóg een tegenvaller. Eerder kwam de overheid al met plannen om in 2030 rekeningrijden in te gaan voeren.

Stijn Dekker

Stijn is al 24 jaar gepassioneerd over auto's. Van een Jaguar E-type tot een Hyundai i20n en alles daar tussen!