Autodieven zijn dol op deze Duitse merken, aldus onderzoek

Autodieven zijn dol op deze Duitse merken, aldus onderzoek

Auto-eigenaren zouden daarnaast het veiligst zijn in het noorden van Nederland

Foto: © Rolling Hills AMC

De een is enorm fan van BMW, de ander loopt warm voor het nieuwste RS-model van Audi. En autodieven houden van beide. Dat blijkt uit onderzoek over de afgelopen vier jaar. Respectievelijk Audi, Mercedes en BMW zijn het interessantste voor autokrakers. Daarentegen ontving de autoverzekeraar de minste claims van verzekerden die een Daihatsu, Subaru of Suzuki misten. De kans om slachtoffer van een autokraak te worden is momenteel 0,26%.

Auto-inbraak het hoogst in Utrecht

De kans op auto-inbraak is klein, maar nooit nul. Dat geldt al helemaal voor de provincie Utrecht. Met 0,62% zochten Utrechtse verzekerden procentueel namelijk het vaakst contact met Univé’s claimservice. In Friesland staat je auto dan weer het veiligst. Hopelijk lezen ze dit niet!

Limburg een favoriet bij autodieven

Autodieven zijn het actiefst in Limburg, dat met gemiddeld 0,11% het hoogste percentage diefstalclaims noteerde. In Groningen, Friesland, Overijssel en Zeeland lag het aantal ingediende claims per verzekerde dan weer het laagst, met een percentage van 0,01%

Volkswagen is vooral onder autodieven populair. Bij bijna 1 op de 3 claims gaat het om een auto van dit merk. Alleen het risico op diefstal van een Audi (0,11%) overstijgt dat van een Volkswagen (0,09%), ruim boven de gemiddelde kans dat een auto wordt ontvreemd (0,04%).

Wat kun je doen?

Autodieven gaan bij voorkeur rustig en ongezien te werk. Parkeer daarom je auto op een drukke of goed verlichte plek. Door je dashboardkastje (zo goed als) leeg én open te laten, wordt het inbrekers snel duidelijk dat er in jouw auto niets waardevols ligt.

Bron: © Univé Nederland

Laurits van den Broek

Laurits heeft een passie voor auto's en met name de snelle auto's van Lamborghini. Alleen jammer dat hij dagelijks met een Tesla Model 3 Performance (dat dan wel) naar werk gaat.