Auto met hoge instap kiezen – Dit is hoe je de juiste auto kiest!

Auto met hoge instap kiezen – Dit is hoe je de juiste auto kiest!

Bij een auto met hoge instap denkt u misschien al snel aan senioren. Wist u dat dit allang niet zo meer is en dat deze ook heel handig zijn voor jongeren mensen? Denk aan bijvoorbeeld lange mensen, mensen met rugklachten en mensen met jonge kinderen. Het is mogelijk om een stuk minder te bukken bij het instappen en ook het installeren van een kinderzitje gaat makkelijker. Wat is een hoge instap eigenlijk precies, wat is een betere instaphoogte en welke auto is het meest gepast? Wij leggen het aan u uit!

Een hoge instap, wat betekent dat precies?
Bij een auto met hoge instap glijdt u vrijwel vanzelf in de stoel, zonder hier al te veel moeite voor te doen. U hoeft hiervoor niet al te veel door de knieën te gaan. Het is ook mogelijk om de instap te meten. Dit kunt u doen door de afstand tussen de grond (straat) en de zitting van de stoel te meten. Bij ‘normale’ auto’s is dat over het algemeen ongeveer 50 cm. Bij auto’s met een hoge instap is dit ongeveer 60 cm. Grote terreinauto’s als Range Rover en BMW X5 (en hoger) hebben de hoogste instap. Deze zal ongeveer 80 cm zijn. Vaak is dit voor kleinere mensen vrij hoog.

Welke instap hoogte is het beste?
Het verschilt per persoon welke instap hoogte het best aansluit. Dit ligt er namelijk aan hoe lang iemand is. De instap hoogte is exact goed als tijdens het instappen de zitting van de stoel net onder uw zitvlak is. Hier zou u in feite geen inspanning voor hoeven leveren. Het komt ook voor dat een instap hoogte te laag is. Hierbij zult u vanzelf al voelen dat u als het ware ‘neerploft’ op het zitvlak. Hierbij zullen uw knieën een heel stuk buigen om te gaan zitten. Bij een te hoge instap moet u zich strekken om op het zitvlak te belanden.

Auto’s met een hoge instap
Er zijn een aantal auto’s die een hoge instap bieden. Een betrouwbare aanbieder van auto’s met een hoge instap is viaBovag. Zij hebben een uitgebreid assortiment, waaronder Honda CR-V, Opel Agila en Audi Q5.

Honda CR-V
Bent u opzoek naar een auto met een hoge instap en veel ruimte? Dan is de Honda CR-V een goede optie voor u en zeker de moeite waard om naar te kijken. Deze SUV heeft vijf of zeven zitplaatsen. Je kunt hem krijgen met zowel benzine-, als dieselmotoren. Rijd u liever op de automaat? Dan is dat zeker mogelijk.

Opel Agila
De Opel Agila is perfect voor degenen die graag zuinig rijden en gemakkelijk willen inparkeren. Het is een kleinere auto met een hogere zitpositie. Toch heeft deze wagen genoeg ruimte voor 4 volwassenen. Deze auto is alleen te verkrijgen met benzinemotor en handschakeling.

Audi Q5
Voor degenen die van iets meer luxe houden en opzoek zijn naar een luxe SUV, is de Audi Q5 een uitstekende optie. U kunt voor zowel een benzine-, als dieselmotor kiezen. Het is niet veel voorkomend, maar soms wordt er ook een hybride variant aangeboden.

Zo kunt u een auto met hoge instap kiezen!

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.