Auto importeren uit Duitsland razend populair, 4 redenen waarom dit het geval is

Auto importeren uit Duitsland razend populair, 4 redenen waarom dit het geval is

1. Nieuwe regelgeving zorgt voor een fors lagere BPM bij import
In 2017 heeft de Belastingdienst een aantal belangrijke rechtszaken verloren waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan zijn om jouw nieuwe auto tegen een lage BPM op kenteken te krijgen. Zo is het tegenwoordig mogelijk om op een nagenoeg nieuwe auto ruim 30% minder BPM te betalen dan op exacte dezelfde auto in Nederland. Je hebt hiervoor een expert nodig die de BPM kan berekenen op deze methode. Als je het slim aanpakt bespaar je enkele duizenden euro’s op de BPM.

2. Premium automerken verkopen massaal nagenoeg nieuwe auto’s in Duitsland
In Duitsland is het heel gebruikelijk dat merkdealers auto’s verkopen die net een paar maanden oud zijn. Deze auto’s zijn meestal full-option en dus zeer compleet uitgevoerd. Met vaak maar een paar duizend kilometers op de klok zijn deze auto’s nagenoeg nieuw.

Steeds meer Nederlandse autokopers kiezen een jonggebruikt model in Duitsland in plaats van een nieuwe auto in Nederland. Het invoeren van een dergelijke jonge auto levert je al snel een kostenbesparing op van enkele tienduizenden euro’s bij een Audi A6.

3. De garantie is Europees geregeld
Vroeger moest je voor de garantie terug naar Duitsland, tegenwoordig leveren dealers in Duitsland Europees geldende garantie. Hiermee bespaar je de rit naar Duitsland als er een probleem met de auto is. Je kunt namelijk gewoon bij de merkdealer om de hoek terecht.

Nederlandse merkdealers zijn verplicht om de auto onder de Europese garantieafspraken te repareren. Dit maakt het nog interessanter om je nieuwe bolide in Duitsland te kopen.

4. Het aanbod is in Duitsland veel groter
Zoek je een BMW 3-serie met M Sportpakket en rood leer? Dan kan het zijn dat je in Nederland lang moet zoeken en slechts kan kiezen uit een paar modellen.

In Duitsland is het aanbod gigantisch. Het is daarom zo dat je elke auto kunt vinden. De kans dat er een auto tussen zit die precies naar jouw smaak is, is zeer groot. Op dit moment staan er ruim 2 miljoen occasions te koop in Duitsland vergeleken met ongeveer 200.000 auto’s in Nederland.

Tot slot
Het is tegenwoordig niet meer not done om een auto in Duitsland te kopen en te laten importeren. Sterker nog, 80% van de officiële autodealers halen hun aanbod uit het buitenland. Wil je graag zelf een mooie auto uitzoeken in Duitsland, dan kun je er voor kiezen om deze zelf te importeren of te laten importeren.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.