Auto huren? Hier moet je op letten!

Auto huren? Hier moet je op letten!

Heb je voor een korte periode een auto nodig? Dan overweeg je mogelijk een auto te kopen. Als je het voertuig na de betreffende periode eigenlijk niet meer gebruikt, is dit zonde. Je maakt namelijk onnodige kosten. Zo draag je onder meer belasting af als er een auto op jouw naam staat. Wil je dit niet? Dan biedt een auto huren uitkomst. Wij vertellen je hier waar je bij het huren van een auto op moet letten.

Waar ga je de auto voor gebruiken?
Voordat je een auto huurt, moet je weten waar je deze voor gaat gebruiken. Moet je voor jouw werk een aantal maanden naar de andere kant van het land? Dan heb je waarschijnlijk voldoende aan een personenauto. Je gebruikt de auto dan immers alleen om heen en weer te rijden tussen werk en huis. Woon je in de buurt van Haarlem? Dan kun je een auto huren in Haarlem. Helaas biedt een auto niet altijd uitkomst. Dit is bijvoorbeeld het geval als je (veel) spullen van de ene naar de andere plek moet verplaatsen. In dat geval kun je beter een busje huren in Haarlem. Dit voertuig is immers voorzien van een laadruimte, waardoor je in één keer veel spullen mee kunt nemen.

Hoe zit het met de verzekeringen?
Als je een auto in bezit hebt, moet je deze verzekeren voordat je er de weg mee op mag. Dit is voor een huurauto niet anders. Aangezien je zelf niet de eigenaar bent van de auto, verzeker je het voertuig ook niet zelf. De verhuurder zorgt in dat geval voor de benodigde verzekeringen. Ga er overigens nooit klakkeloos van uit dat je met een huurauto voor alle schade verzekerd bent. Dit hangt namelijk af van het type verzekering dat het verhuurbedrijf voor de auto heeft afgesloten. Controleer daarom altijd goed hoe een auto verzekerd is alvorens je deze huurt. Zodoende voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan als je bijvoorbeeld betrokken raakt bij een ongeluk.

Kijk niet alleen naar de prijs
Ben je van plan een auto te huren? Dan heb je mogelijk al wel voorzichtig gekeken naar wat dit jou gaat kosten. Toch is het verstandig om verder te kijken dan de prijs. Een goedkope huurauto lijkt op het eerste oog interessant, maar dit valt in de praktijk vaak tegen. Zo kan er bijvoorbeeld een addertje onder het gras zitten. Focus je daarom nooit alleen maar op de prijs, maar kijk ook goed naar de voorwaarden van de huurovereenkomst. In dat geval slaag je er ongetwijfeld in een goede deal te sluiten voor de huur van een auto of busje.

Kies voor shortlease
Heb je voor meer dan één maand een auto nodig? Dan kun je er eentje huren. Shortlease behoort in dat geval ook tot de mogelijkheden. Als je hier niet bekend mee bent, gaat jouw keuze hier mogelijk niet snel naar uit. Zonde, want shortlease brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo kun je al vanaf 30 dagen een contract afsluiten voor shortlease. Blijkt na enige tijd dat je de auto toch langer nodig hebt? Geen probleem, want het contract wordt automatisch verlengd. Denk niet dat je direct voor langere tijd ergens aan vast zit. Bij shortlease kun je na een maand namelijk per dag opzeggen. Bovendien hoef je zelf niet om te kijken naar de wegenbelasting, verzekering en onderhoud.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.