Audi Q8: Een Lamborghini Urus met Audi-logo

Audi Q8: Een Lamborghini Urus met Audi-logo

Audi Q8

SUV-Coupes, de Mercedes GLC Coupe en de BMW X6 pakken een aanzienlijk marktaandeel af van de ‘volwaardige’ SUV’s. Audi heeft overal wel een auto voor, maar een SUV-coupe, die was er nog niet!

Nee, een 5 meter lange jacht voor op het droge, die had Audi nog niet in het assortiment. Maar na de Lamborghini Urus dacht Audi, we ronden de kop iets af zodat het een Q5 lijkt en slaan hem een keer flink op z’n kont en plakken er Audi-logo’s op, klaar is onze Q8! Nee, dat is ongein natuurlijk, maar bij het zien van de foto’s snap je waar mijn vergelijking vandaan komt he.

Hoe komt het dat vernieuwer Audi zo ‘laat’ in dit segment is gestapt? Nou, heel makkelijk. Ze wilden jaren geleden al beginnen, maar het MLB-platform waarop  in de tussentijd de Q7, Bentayga, Cayenne en (ja, daar heb je hem weer) de Urus staan, moest nog ontwikkeld worden en na ontwikkeling van dit platform kregen de Q7 en de Urus ook nog eens voorrang. Het Aziatische ‘nieuwe geld’ moest even losgetrommeld worden denken we.

Het is in ieder geval een praktischere auto dan de bestaande garde van SUV-coupes, aldus Audi. Genoeg hoofdruimte, geen liters kofferbakruimte inleveren en een beenruimte waarin je kunt doen alsof je een strafschop neemt vanaf de 11-meter stip. En dat kan, omdat ondanks dat de Q8 wat compacter lijkt, hij maar 6,5 cm korter is dan de Q7. In de Q7 kon je peuter nog achter de voorstoelen doorkruipen, dus met de beenruimte zit het nog steeds wel goed. Verder kunnen we niets anders zeggen dan dat het interieur er subliem uit ziet!

Hybride is de toekomst, dus ook elke Q8 die van de band rolt, krijgt een 48 volt-elektromotortje mee. Om 0,7 liter brandstof per 100 kilometer te besparen. Alsof dat iets uitmaakt als je bijvoorbeeld de 3.0 TDI met 600 Nm koppel eens flink aanzwengelt, dan komt er maar weinig elektronische power aan te pas om alle 286 pk’s te benutten. 0 – 100 gaat overigens in iets meer dan 6 seconden, 6,3 om precies te zijn. En je topsnelheid bedraagt 232 kilometer per uur, hard genoeg om met je budget-Urus door de modder te jagen. Wil je weten dat er nog een 3 liter TDI op de markt komt met 231 pk en dat er 3 liter TFSI aan komt met 340 pk? Nee? Dan weet je het nu toch!

Audi Q8

Audi Q8

Audi Q8

Audi Q8

Audi Q8

Audi Q8

Audi Q8

 

 

 

 

 

Tim Kanters

Van jongs af aan gek van alles wat met auto’s te maken heeft. De passie is nog steeds hetzelfde, enkel zijn de auto’s groter geworden. Neemt jullie mee in zijn beleving en schrijft over het laatste autonieuws, evenementen en meer.