Reviews

Gereden: Audi Q7 ABT QS7 2016 [Firstgear Cars Special]

De vorige generatie Q7 liet bij iedereen vooral een beeld achter van een grote, zware en misschien wel arrogante wagen. De nieuwe versie is echter een stuk meer ingetogen, ABT heeft hiervoor de oplossing met de meest extreme widebody-kit voor deze nieuwe Q7!

In de Verenigde Staten groeide de populariteit van grote SUV’s snel naar zijn hoogtepunt… om er ook te blijven. In Europa ligt dat toch iets anders. Zware en energieverslindende wagens hadden het heel wat moeilijker om de Europese bestuurder te blijven bekoren. En toen sloeg de financiële crisis toe…

Audi Q7 ABT

Een carrière van 10 jaar!
Na een carrière van 10 jaar kreeg de Audi Q7 een grote opknapbeurt en de Duitse ingenieurs hebben grondig én goed werk geleverd. De nieuweling is gebouwd op een nieuw platform. Het platform is vervaardigd uit een groot stuk aluminium. Dat levert, afhankelijk van het model, een gewichtsbesparing van 325 Kg op! Uiteraard komt dit de rijeigenschappen ten goede, de auto voelt een stuk lichter en wendbaarder aan.

ABT Motortuning & Widebody-kit
Geïnteresseerde klanten kunnen hun Q7 bij ABT bestellen met twee verschillende aerodynamische kits: smal of breed (ons testmodel heeft de brede kit). In beide gevallen worden de spatborden en de bumpers breder. Er komt ook een aangepast diffuser achteraan. Verder zien we spoilers en splitters, welke het totaalpakket helemaal afmaken. Ook mogen de optionele 22 inch velgen niet vergeten worden, wauw!

Ook laat ABT een vermogenstijging niet achterwege, qua prestaties levert de 3.0 TDI voortaan 325 pk in plaats van 272 pk en het koppel stijgt van 600 naar 680 Nm. Bij de 3.0 TFSI wordt het motorvermogen opgetrokken van 333 pk naar 410 pk en het koppel stijgt van 440 Nm naar 520 Nm. De tuner geeft geen prestatiecijfers vrij van de aangepaste wagens maar gezien de vermogenswinst gaan we er van uit dat ze in minder dan 6 seconden van 0 tot 100 km/u sprinten.

Audi Q7 ABT

VIP Salon
Het interieur is van Duitse makelij. Het straalt geen warmte uit en is veelal serieus en koud, maar het staat wel bovenaan de top als het op afwerking aankomt. Het digitale scherm achter het stuur geeft het dashboard een high tech tintje mee, net zoals de vele metalen bedieningsknoppen die op de middenconsole zijn geplaatst. Maar de hoge mate aan comfort dringt pas echt tot je door wanneer je met de Q7 rijdt: de vering en de isolatie werken perfect. Heerlijk om mee onderweg te zijn!

Audi Q7 ABT

Wendbaar
Zelfs door zijn grote afmetingen – die het niet bepaald eenvoudig maken om snel een parkeerplaats te vinden – ontpopt deze Q7 zich toch als een wendbare jongen. Hij is lichter, heeft adaptieve vering en vierwielaandrijving. Het zorgt ervoor dat de Q7 met plezier zijn tanden in een bochtig parcours zet. Ga er echter niet mee rijden als met een sportwagen, want dan zul je tijdens het remmen snel geconfronteerd worden met het gewicht van de Audi. Hoe je het ook wendt of keert, de kilo’s die hij heeft, moet je niet vergeten. Zo indrukwekkend als hij aan de buitenkant is, zo aangenaam is hij om mee te rijden. Zijn V6 diesel bromt zachtjes, maar heeft altijd ruimschoots voldoende power in huis (325 pk en 680 Nm!). En de automatische achttraps-versnellingsbak verdeelt die kracht perfect over de vier wielen. Wendbaar, performant en buitengewoon comfortabel! Deze wagen is de perfecte gezel voor wie lange afstanden moet maken.

Conclusie
Met zijn gestalte en zijn afmetingen is de Q7 zeker geen vriend van de gemiddelde Prius-rijder, maar wat een wagen! De Q7 weet zich aan elke situatie moeiteloos aan te passen, terwijl de inzittenden steeds van comfort van het hoogste niveau kunnen blijven genieten. De widebody-kit van ABT is een toevoeging die wellicht niet iedereen kan waarderen, het is nou eenmaal smaakgevoelig. Wel moet ik zeggen dat de Q7 het goed kan hebben, het maakt de auto een stuk sportiever en dynamischer. Mocht je de brede kit een ”tikje te” vinden, ABT biedt ook een iets minder extreme kit aan!

Tekst: Pieter Schoonderbeek
Video: Jorrik Aben
Fotografie: Ansho Bijlmakers

Audi Q7 ABT

Audi Q7 ABT

Audi Q7 ABT

Audi Q7 ABT

Audi Q7 ABT
Audi Q7 ABT

Audi Q7 ABT

Audi Q7 ABT

Audi Q7 ABT

Audi Q7 ABT

Audi Q7 ABT

Sportief georiënteerde journalist. Brengt zijn vrije tijd graag door op en rond het circuit. Neemt je graag mee in de wereld van exclusieve auto's en deelt graag zijn belevingen op het gebied van sportieve, exclusieve en luxewagens.

1 Comments

Comments are closed.