Audi A3 Sportback 45 goed alternatief voor de VW Golf GTE?

Audi A3 Sportback 45 goed alternatief voor de VW Golf GTE?

De Volkswagen Group vertrouwt op synergiën om kosten te besparen, en dat komt overduidelijk in uiting in het compacte segment. Ook al is hij splinternieuw, de Audi A3 Sportback 45 TFSI e wordt vergezeld met niet minder dan drie alternatieven van Volkswagen, Skoda en Cupra.

Deze alternatieven zijn de Golf GTE, de Octavia iV RS en Leon e-Hybrid, en maken allen gebruik van een 1,4-liter viercilindermotor en een in de transmissie geïntegreerde elektromotor. Goed voor een gecombineerd vermogen van 245 pk en 400 Nm koppel. Daarmee haalt hij in 6,8 seconden de 100 km/h. De topsnelheid komt uit op 232 km/h.

Audi citeert verder een elektrische actieradius van 63 kilometer, dankzij een 13 kWh accupakket, die in ongeveer vijf uur volledig kan worden opgeladen. Net als alle drie broers en zussen heeft de Audi A3 Sportback 45 TFSI e een sportief uiterlijk waardoor hij zich onderscheidt van de meeste PHEV’s die er zijn. De E-vormige kenmerkende verlichting wordt aangevuld met rode remklauwen en de standaarduitrusting omvat verder sportstoelen en automatische klimaatregeling.

Er worden maar liefst vier rijmodi aangeboden, te beginnen met Auto Hybrid. Deze instelling is bedoeld om te kiezen tussen de elektromotor en de motor (of beide) afhankelijk van de situatie en de voorkeur van de bestuurder. Battery Hold en Battery Charge hebben geen uitleg nodig, en hetzelfde kan gezegd worden over de EV-modus.

Hoeveel de Audi A3 Sportback 45 TSFI e moet kosten in Nederland is nog niet bekend.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.