Aston Martin Vantage AMR is een bonk genot

Aston Martin Vantage AMR is een bonk genot

Aston Martin Vantage AMR

De iconische Vantage maakt wederom een optreden dat we niet over het hoofd kunnen zien.

Aanvankelijk was het plan om de introductie van de Vantage AMR links te laten liggen. Het was immers alwéér een Vantage. Afgezien van enkele minimale wijzigingen——in dik 12 jaar dat het model meegaat——is de wagen praktisch onveranderd. Toch kon ik deze Vantages, zeker na het artikel hiervoor en hun zege op Le Mans in de GTE Pro klasse afgelopen weekend, niet langer negeren.

Eerder dit jaar, in Maart om precies te zijn, introduceerde Aston Martin hun nieuwe merk AMR (lees: Aston Martin Racing) en onthulden ze twee wagens: de Vantage Pro AMR en een excentrieke Rapide AMR. Ten tijde van de aankondiging lieten ze weten dat er nog meer in de ideeënstroom zat. Vorige week kwam dit uit in de vorm van twee bloedstollende Vantages, beide voorzien van een kenmerkende livery.

De mindere van de twee, de V8 Vantage, krijgt een vermogensboost die hem op gelijke hoogte brengt met de Vantage S, die ongeveer 435 pk produceert. De twaalfcilinder heeft uiteraard iets meer vermogen, maar met een output van ongeveer 600 pk kun je je afvragen of dit teveel is voor zo’n compacte sportcruiser. Beide uitvoeringen zijn leverbaar met een handgeschakelde zesbak, of een zeventraps automaat. In totaal worden er slechts 300 stuks gemaakt, waarvan 100 met een V12.

Daarnaast is er een groot aantal opties om aan te kruisen. Neem bijvoorbeeld het “Halo-pakket”, wat de auto transformeert tot een evenbeeld van de WEC-winnende #95 in de GTE klasse. Verder heb je o.a. het “Aero-pakket”, wat het nodige spoilerwerk toevoegt, en kun je bootladingen aan carbon op je Vantage laten plakken. Een andere interessante optie is het titanium uitlaatpakket dat specifiek voor de V12 is gemaakt, waarbij Aston Martin spectaculair geluid belooft.

Slotgedachte: ondanks dat de Vantage, zoals eerder aangegeven, al jaren in productie is, is het absoluut geen misselijk ding. Het is in zijn klasse, afgezien van het feit dat zijn tegenstanders hem ondertussen ontstegen zijn, zeker een van de mooiste auto’s om te zien. Wat vinden jullie: mag hij nog wel even gemaakt blijven worden, of is het tijd dat Aston Martin een opvolger uitbrengt?

Aston Martin Vantage AMR

Aston Martin Vantage AMR

Aston Martin Vantage AMR

Aston Martin Vantage AMR

Aston Martin Vantage AMR

Aston Martin Vantage AMR

Aston Martin Vantage AMR

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.