Aston Martin Valkyrie AMR Pro onthuld met 1.000 pk!!

Aston Martin Valkyrie AMR Pro onthuld met 1.000 pk!!

Exclusief gebouwd voor op het circuit, maar dan ben je ook wel letterlijk de koning van de baan!!

Nadat een officiële afbeelding van een wilde Valkyrie versie online was “ontsnapt”, handelde Aston Martin snel en beperkte de schade door de nieuwe variant van de Valkyrie te onthullen. Het blijkt dat de versie in kwestie de AMR Pro is, die we iets meer dan drie jaar geleden voor het eerst zagen op de Autosalon van Genève. Terwijl dat meer een concept was, kijken we nu naar de productieversie.

In vergelijking met de 2018 versie maakt de definitieve specificatie van de Valkyrie AMR Pro een einde aan de hybride setup om gewicht te besparen. Het vermogen is echter gedaald van de 1.100+ gecombineerde pk’s van het concept tot 1.000 pk die uitsluitend wordt gegenereerd door de atmosferische 6,5 liter V12. Gebouwd door Cosworth, draait de motor tot 11.000 tpm en wordt beschreven als het ‘meesterwerk van interne verbranding’.

De AMR Pro variant is met 266 millimeter gegroeid ten opzichte van de straatlegale auto. Bovendien is de spoorbreedte voor en achter breder, terwijl de bodemplaat is aangepast voor een optimale luchtstroom. Aston Martin zegt dat deze aanpassingen de Valkyrie AMR Pro helpen om “buitengewone niveaus van downforce” te leveren, wat ook mogelijk wordt gemaakt door de luchtstroom over de vleugels te verfijnen.

Het merk meldt dat het de komende maanden volledige technische specificaties zal vrijgeven, en vermeldt dat het bedrijf streeft naar een rondetijd van het circuit van Le Mans in 3 minuten en 20 seconden.

Er zullen slechts 40 auto’s (plus twee prototypes) worden gebouwd en ze zullen allemaal worden geleverd met een specificatie met het stuur links. De eerste leveringen aan klanten staan gepland voor het vierde kwartaal van 2021.

Thomas Heule