Gereden: Aston Martin DB11 [Prins Esclusivo Special]

Gereden: Aston Martin DB11 [Prins Esclusivo Special]

De DB11 is het begin van een nieuw tijdperk voor het merk Aston Martin. Dit is de eerste uit een nieuwe serie Aston Martin’s en wij mochten hem testen…

Vergeet de speciaal voor James Bond gebouwde DB10 op Vantage-basis, dit is de echte opvolger van de alweer uit 2003 stammende DB9. En het is geen verplicht nummertje geworden, want volgens ceo Andy Palmer geldt deze Aston Martin DB11 als het belangrijkste model uit de 103-jarige geschiedenis van het Britse merk. Deze GT trapt immers het zogeheten Second Century-plan af, dat over de toekomst van Aston Martin beslist. Er staan liefst zeven modellen op het programma, met naast de sportwagens ook een cross-over en een superlimousine.

Aston Martin DB11

De DB11 is niet zomaar een facelift van zijn voorganger de DB9:

* Een nagelnieuw, volledig uit aluminium opgetrokken chassis, met dubbele wishbones voor- en een multilink achteraan.
* Adaptieve Bilstein-dempers zijn standaard.
* Tussen de voorwielen ligt een volledig in eigen beheer ontwikkelde V12, een 5,2 liter-motorblok met twee turbo’s en actieve cilinderuitschakeling.
* De V12-biturbo drijft de achterwielen aan via een achttrapsautomaat van ZF.
* De stevig opgefriste designtaal gaat hand in hand met extra zorg voor de aerodynamica, met de Curlicue en Aeroblade als resultaat.
* Introductie van een elektromechanisch bekrachtigde stuurinrichting, een elektrische handrem en een elektronisch gecontroleerd uitlaatsysteem.
* Samenwerking met Daimler zorgt voor infotainment op Mercedes-niveau. Kortom, een Aston Martin zoals we hem nog niet kende…

Aston Martin DB11

De introductie van drukvoeding valt de ware Aston liefhebber zwaar op de maag. En inderdaad, die turbo’s verlagen het toerental, het motorkarakter én de soundtrack. Maar het blijft wel een V12, eentje die een veenogen van 608 pk combineert met een maximumkoppel van 700 Nm en die een topsnelheid van 320 km/u paart aan een 0 tot 100 km/u-sprinttijd van 3,9 seconden. Het gaat vooruit, het gaat verbazend goed vooruit. Maar zelfs wanneer je het gaspedaal helemaal vloert en de V12-biturbo zijn laatste paardenkrachten in de strijd moet gooien, houdt de DB11 het stijlvol en elegant. Zoals het een echte GT dat hoort te doen.

Schakelen doe je via de gekende ZF-achttrapsautomaat, het kan ook via op de stuurkolom gemonteerde flippers. De versnellingsbak gaat vlot van het ene naar het volgende verzet, alleen is het gat tussen twee en drie wat groot en terugschakelen gaat net iets minder fel als ik gehoopt had. Dat komt omdat de strakke rijdynamiek van de Aston Martin DB11 je soms doet vergeten dat de Britten hem niet als onvervalste sportwagen in de markt willen zetten, maar als kilometersverslindende GT. En dan klopt het plaatje helemaal.

Aston Martin DB11

Ok, ok, het is een GT. Dus een echte bochtenpikker is de DB11 niet geworden? Toch wel. De volledig uit aluminium opgetrokken carroserie zorgt voor minder kilo’s en meer stijfheid. Samen met De bredere wielbasis, de nagenoeg optimale gewichtsverdeling tussen beide assen, de opvallend directe stuurinrichting en de assistentie van de torque vectoring zorgt die nieuwe basis ervoor dat de DB11 veel compacter en leniger aanvoelt dan hij eigenlijk is. Zelfs zonder haast vlieg je door het achterland. In de Sport-stand knal je vrank en vrolijk van de ene bocht naar de volgende haarspeld. De elektrische bekrachtiging geeft voldoende feedback om de DB11 te zetten waar je hem hebben wil, zodat je snel en veel vertrouwen tankt om een tandje bij te schakelen.

Er is ook een SportPlus-functie, die wat extra agressie opiekt en de digitale tellerpartij rood doet kleuren. Maar een echte meerwaarde biedt die rijmodus niet, want die directere afstellingen resulteren vooral in nervositeit. Ze willen het niet met zoveel woorden zeggen, maar onrechtstreeks geven de ingenieurs toe dat het de marketingafdeling was die om de extra SportPlus-setting vroeg. Nu goed, op het circuit valt er inderdaad wat voordeel uit te halen. Maar wie jaagt zijn DB11 in hemelsnaam over de baan?

Als de DB11 de richting bepaalt waarin Aston Martin de komende jaren hoopt te gaan, dan zit het wel snor. Deze GT oogt sexy en rijdt elegant. Het karakter blijft zoals het ooit was, maar geldt niet langer als excuus voor die ooit zo typische onvolmaaktheden. Met deze DB11 heeft Aston Martin een GT gemaakt die klanten moet kunnen afsnoepen van zowel Bentley en Rolls-Royce als van Maserati en Ferrari. En dat is toch het doel.

Tekst: Pieter Schoonderbeek
Video: Jorrik Aben
Fotografie: Arnoud Wilbrink Photography

Aston Martin DB11

Aston Martin DB11

Aston Martin DB11

Aston Martin DB11

Aston Martin DB11

Aston Martin DB11

Aston Martin DB11

Aston Martin DB11

Aston Martin DB11

Aston Martin DB11

Aston Martin DB11

Aston Martin DB11

Pieter Schoonderbeek

Sportief georiënteerde journalist. Brengt zijn vrije tijd graag door op en rond het circuit. Neemt je graag mee in de wereld van exclusieve auto's en deelt graag zijn belevingen op het gebied van sportieve, exclusieve en luxewagens.