Alpina XB7 doet 0-100 km/h in 4,2 seconden!

Alpina XB7 doet 0-100 km/h in 4,2 seconden!

Alpina is totaal geen onbekende wat betreft het nog verder verbeteren van BMW-modellen. Hun nieuwste model, de XB7 genaamd, tilt de luxe BMW X7 naar een nieuwe dimensie, verbetert het rijgedrag en het comfort terwijl het vermogen van zijn toch al niet misselijke motor toeneemt.

De eerste generatie van de BMW X7, gelanceerd in 2018, is gebaseerd op de Concept X7 iPerformance die werd getoond op de Frankfurt Motor Show 2017. Hij werd ontwikkeld als een groter en krachtiger alternatief voor de X5, de eerste SUV ooit uitgebracht door de Beierse autofabrikant.

Dit jaar werd eindelijk het langverwachte Alpina variant van de X7 uitgebracht, en deze was meteen een succes. In vergelijking met de standaard X7 biedt hij een soepeler rijgevoel, verbeterde handling en meer vermogen dan welke fabrieksmotor dan ook. De krachtbron is dezelfde 4,4-liter V8 die wordt gebruikt in de X7 M50i, maar Alpina heeft deze afgesteld om 621 pk en 800 Nm koppel te leveren.

Dit betekent dat de BMW XB7 slechts 4,2 seconden nodig heeft om van 0 naar 100 km/h te accelereren, terwijl de sprint van 0 naar 200 km/h in 14,9 seconden kan worden voltooid. De maximale snelheid is begrensd op 290 km/h, maar dat is meer dan genoeg voor de enorme SUV.

Op typische Alpina-wijze zijn de visuele veranderingen ten opzichte van het standaardmodel subtiel en versterken ze het toch al indrukwekkende voorkomen van de BMW. Beginnend aan de voorkant, zien we het traditionele Alpina logo op de vernieuwde bumper en extra grote luchtinlaten voor optimale koeling van de aangepakte 4,4-liter V8. De achterkant heeft een discreet aangepaste bumper met een verbeterd uitlaatsysteem. Ter afronding van de visuele veranderingen, zijn er standaard 21-inch wielen gemonteerd en zijn 23-inch wielen optioneel.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.