Alles wat je moet weten over shortlease

Alles wat je moet weten over shortlease

Ben je zelf niet in het bezit van een auto, maar heb je er binnenkort wel eentje nodig? Dan kun je er mogelijk een lenen van iemand. Dit wordt lastig als je de auto langer dan een maand nodig hebt. Daarom besluit je mogelijk een auto te huren. Dat kan, maar je kunt ook kiezen voor shortlease. Niet iedereen is hier bekend mee. Geldt dit ook voor jou? In deze tekst vertellen wij jou alles wat je moet weten over shortlease.

Wat is shortlease?
Een auto leasen is de laatste jaren steeds populairder. Dit komt doordat je in een nieuwe auto kunt rijden zonder dat je het aankoopbedrag in een keer op moet hoesten. Je betaalt namelijk een maandelijks vastgesteld bedrag aan de leasemaatschappij om in het voertuig te mogen rijden. Loopt het leasecontract ten einde? Dan kun je zelf eigenaar zijn van de auto, maar deze kan ook teruggaan naar de leasemaatschappij. Dit hangt af van de leasevorm waarvoor je gekozen hebt.

Veel mensen denken dat shortlease hetzelfde werkt als de reguliere lease die we hierboven omschreven. Dit is niet het geval. In feite zit shortlease tussen een standaard leasecontract en een huurovereenkomst in. Bij deze leasevorm lease jij een auto voor een kortere periode. Je betaalt ook hier per maand een bedrag en krijgt een bepaald aantal vrije kilometers. Met shortlease geniet je van de flexibiliteit van een huurauto en de faciliteiten van een leaseauto.

Voor- en nadelen van shortlease
Als je voor een korte periode een auto nodig hebt, is shortlease uitermate geschikt. Toch kan het zijn dat je niet direct overtuigd bent van deze leasevorm. Dat is begrijpelijk als je hier niet bekend mee bent. Voordat je de knoop doorhakt, wil je ongetwijfeld eerst weten wat de voor- en nadelen van shortlease zijn. Wij zetten de belangrijkste hieronder voor jou op een rijtje.

Voordelen
– Voordeliger dan een auto huren;- Er is sprake van flexibiliteit;
– Je sluit een kortlopend contract af;
– Je betaalt een all-in prijs;
– Schadevrije jaren zijn niet nodig;
– Auto staat niet op de balans van jouw onderneming;
– Je rijdt in een nieuwe auto.

Nadelen
– Duurder dan standaard lease;
– Beperkte keuze in merken, modellen en opties.

Voor welke periode lease je een auto?
Bij standaard lease zit je vaak een paar jaar vast aan een auto. Als je voor korte periode een auto nodig hebt, zit je hier ongetwijfeld niet op te wachten. Gelukkig biedt shortlease in dat geval uitkomst. De leaseperiode loopt bij shortlease uiteen van 30 dagen tot 2 jaar. Lease je een auto voor 30 dagen, maar blijkt later dat je hem toch langer nodig hebt? Geen probleem, want het contract is eenvoudig te verlengen. Na afloop van het leasecontract kun je de overeenkomst per dag opzeggen.

Sluit nooit zomaar een leasecontract af
Ben je benieuwd of shortlease in Amsterdam tot de mogelijkheden behoort? Dat is het geval. Een korte zoektocht op het internet toont aan dat je bij verschillende partijen terecht kunt voor shortlease in Amsterdam. De kans is groot dat je jouw keuze af laat hangen van de prijs per maand. Begrijpelijk, maar niet altijd even verstandig. De prijs is misschien gunstig, maar dit geldt lang niet altijd voor de voorwaarden. Richt je daarom nooit alleen tot de prijs, maar kijk ook goed naar de voorwaarden alvorens je kiest voor shortlease.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.