ABT vergrijpt zich aan de nieuwe Audi S6

ABT vergrijpt zich aan de nieuwe Audi S6

Het was inmiddels hoog tijd dat ABT Sportsline de Audi S6 onder handen zou nemen, en precies dat hebben ze dan ook gedaan!

Audi verraste vriend en vijand met de onthulling van de S6 eerder dit jaar. Niet alleen omdat we het niet hadden verwacht, maar ook vanwege wat zij hadden besloten te installeren onder de motorkap. In plaats van een 4,0-liter V8 benzinemotor zoals zijn voorganger te gebruiken, is de S6 afgeslankt tot een 3,0-liter V6 die een ander type brandstof gebruikt: diesel.

Het is echter niet zomaar een diesel. Hij wordt geleverd met een elektrisch aangedreven compressor en een 48-volt mild hybride systeem, dat de TDI helpt 350 pk te ontwikkelen en een enorm koppel van 700 Nm. De tuners bij ABT Sportsline wilden zien of zij in staat zouden zijn om meer dieselvermogen uit de motor te halen, en eindigden met 384 pk en 760 Nm voor deze sinister ogende Audi.

Het toegevoegde vermogen en koppel heeft twee tienden van seconden van de 0 tot 100 km/h sprint afgesnoept, waardoor dit nu slechts 4,9 seconden duurt. Ga voor de iets lichtere Audi S6 sedan en die tijd zakt verder. Geen woord over de topsnelheid, maar het blijft waarschijnlijk elektronisch begrensd op 250 km/h). Vanzelfsprekend biedt ABT een identiek tuningspakket voor de Audi S7 Sportback, aangezien deze over dezelfde motor beschikt.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.