ABT pakt de Audi RS Q3 Sportback aan!

ABT pakt de Audi RS Q3 Sportback aan!

ABT Sportsline zal wel blij zijn dat Audi alsmaar met nieuwe modellen blijft komen. Ook de RS Q3 Sportback ontkomt niet aan een stevig kuurtje van ABT!

De Audi RS Q3 Sportback, een compacte cross-over die lijdt aan een meervoudige persoonlijkheidsstoornis door te proberen door te gaan als een coupé. Hoewel de vorm van het voertuig twijfelachtig is, zul je waarschijnlijk niemand vinden die klaagt over wat er onder de motorkap te vinden is.

De vijfcilinder is een uitstervend ras en tegenwoordig vrij zeldzaam, dus we mogen blij zijn dat Audi nog steeds de 2,5-liter TFSI gebruikt voor de RS3, TT RS en de RS Q3. De tuners van ABT Sportsline werken al een tijdje aan deze motor, dus het mag geen verrassing zijn dat ze nu een upgradeprogramma aankondigen dat is afgestemd op de nieuwste RS Sportback. Met dank aan de ABT Engine Control Unit is wordt het vermogen verhoogd van 400 pk en 480 Nm naar 440 pk en 520 Nm. De hete cross-over heeft nu 0,2 seconden minder nodig voor de 0 tot 100 km/h sprint: slechts 4,3 seconden. De topsnelheid ligt op 285 km/h.

ABT Sportsline heeft ook enkele wijzigingen aangebracht aan exterieur door de wielen te vervangen door een 20-inch set. Door de grote afstand tussen de spaken kon de tuner wat gewicht besparen en werd de visuele aantrekkingskracht versterkt, omdat de remklauwen nu beter zichtbaar zijn dan voorheen. Tegen meerprijs kan een grotere 21-inch set besteld worden.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.