Absurd hoge BPM voor deze Ford Mustang Shelby GT350

Absurd hoge BPM voor deze Ford Mustang Shelby GT350

In Amerika kost de Ford Mustang Shelby GT350 zo’n $47.870,-. Dit exemplaar heeft volgens de RDW-gegevens een Nederlandse prijs van maar liefst €170.156,-.

Het is mede daarom dat we dit soort dikke Amerikanen niet vaak zien in Nederland. En dat is ontzettend jammer want kijk eens wat een gave bak dit is! De Mustang Shelby GT350 respecteert de filosofie van de eerste GT350 (1965). Het gaat om een variant gericht op sportiviteit met een specifieke motor. Wij kennen de Ford Mustang nou niet als de best sturende sportwagen, maar de GT350 zet daar flinke stappen in. De ophanging werd grondig herzien: de schokdemping werkt adaptief, diverse elementen werden verstevigd en lichter gemaakt en de remmen zijn erg sterk dankzij schijven die vooraan zelfs een diameter van bijna 400 mm hebben. Het differentieel met beperkte slip en de manuele zesbak maken van deze Mustang het perfecte speeltje voor liefhebbers van ouderwets driften.

Onder de motorkap vaart Ford tegen de stroom in. Terwijl de concurrentie het aantal cilinders vermindert en turbo’s toevoegt, verkiest Ford een klassieke atmosferische motor. Die onderging wel enkele aanpassingen om 500 pk te leveren: de 5.2 V8 kreeg een ‘vlakke’ krukas, zoals de V8 van Ferrari, wat voor een andere ontstekingsvolgorde zorgt. Die techniek zien we ook in wedstrijdmotoren. Deze motoren onderscheiden zich door een minder zacht karakter bij lage toerentallen en een wildere loopcultuur bij hoge toeren. Ook het geluid is typisch en lijkt meer op twee gekoppelde viercilinders dan op een gewone V8.

Zoals gezegd heeft deze GT350 een Nederlandse prijs van maar liefst €170.156,-. De BPM bedroeg een maar liefst €98.448,-. Gelukkig heeft iemand anders dat bedrag al voor je betaald en kost ie nu een stukje minder. Hij staat met nog geen 8000 kilometer op de teller te koop bij JS Team. Als je er €99.350,- achterlaat mag je hem mee naar huis nemen!

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.