Abarth F595 debuteert met Formule 4 motortechnologie!

Abarth F595 debuteert met Formule 4 motortechnologie!

Het is inmiddels al de zoveelste, maar minder aan minder fun hoef je niet te denken. Dit is de nieuwe Abarth F595, met F4 technieken..

Voor het geval je de memo hebt gemist: alle 14 merken van Stellantis hebben nieuwe motto’s en die van Abarth is ‘Heating up people, but not the planet’. Het zal even duren om die uitspraak waar te maken, aangezien het Italiaanse performance-submerk pas in 2024 overstapt op een puur elektrische line-up. Ondertussen blijft het bedrijf doen wat het het beste weet, namelijk het upgraden van de Fiat 500.

We hebben het natuurlijk over de vorige generatie van de Italiaanse stadsauto, die al bijna 15 jaar bestaat. Net als de mechanisch verwante Lancia Ypsilon, wordt de oude 500 nog steeds gemaakt naast het next-gen-model dat exclusief als EV wordt aangeboden. Abarth moet nog werken aan de emissievrije versie van de schattige hatchback, en het onthult nu weer een nieuwe opgehitste versie van de 500 met verbrandingsmotor.

Abarth zegt dat de nieuwe F595 vertrouwt op Formule 4-technologie voor de motor, een viercilinder 1.4-liter uitgerust met een Garrett-turbocompressor met een geometrische compressieverhouding van 9:1. Hij produceert een gezonde 165 pk en heeft een maximumkoppel van 230 Newtonmeter. De motor is standaard gekoppeld aan een handgeschakelde versnellingsbak, maar kan optioneel worden gekoppeld aan een geautomatiseerde vijfversnellingsbak.

Wat de prestaties betreft, heeft de Abarth F595 7,3 seconden nodig om de sprint naar 100 km/u te voltooien met de opstelling met drie pedalen en een tiende van een seconde meer met de sequentiële automaat, die wordt geleverd met schakelpaddles aan het stuur. Als hij voluit rijdt, haalt hij 217 km/h.

Klanten kunnen de F595 krijgen in zowel hatchback- als convertible-versies, die beide zijn voorzien van een nieuwe Record Monza Sovrapposto actieve uitlaat met een paar Lexus-achtige gestapelde uitlaten op elke hoek van de achterbumper. De uitlaat bevat een actieve klep die kan worden bediend met een knop op het dashboard om de soundtrack van de motor onderweg te wijzigen.

Thomas Heule