Aandachtspunten bij het vergelijken van bestelautoverzekeringen

Aandachtspunten bij het vergelijken van bestelautoverzekeringen

Voordat je met een bestelauto de openbare weg op mag, moet je deze eerst verzekeren. In Nederland is dit wettelijk verplicht. Heb je net een bedrijfsauto aangeschaft? Sluit dan zo snel mogelijk een bestelautoverzekering af. Je kunt tegenwoordig bij een groot aantal verzekeraars terecht voor zo’n verzekering. Uiteraard wil je de beste bestelautoverzekering vinden. Daarom raden wij jou aan om een vergelijking te maken. In deze tekst zetten wij een aantal aandachtspunten op een rijtje die van pas komen bij het vergelijken van bestelautoverzekeringen.

Hoogte van de premie
Als je een verzekering afsluit, moet je premie betalen. Dit is bij bestelautoverzekeringen niet anders. Deze premie draag je maandelijks af. Sommige mensen denken dat de premie voor deze verzekering bij iedere verzekeraar even hoog is, maar dat is niet het geval. Er kunnen zelfs aanzienlijke verschillen zitten in de hoogte van de premie. Dit kan veroorzaakt worden door de dekking die je kiest, maar dit hoeft niet. Ga je bestelautoverzekeringen met elkaar vergelijken? Kijk dan goed naar de premie. Als je hier aandacht aan besteedt, lukt het jou ongetwijfeld om een goedkope bedrijfsautoverzekering te vinden.

Hoe zit het met de dekking?
Een veelgemaakte fout bij een bedrijfsautoverzekering vergelijken is dat mensen alleen kijken naar de premie. Het is prettig als je weinig betaalt voor zo’n verzekering, maar wij raden je niet aan om je alleen op de prijs te focussen. Bij een goedkope bestelautoverzekering is mogelijk sprake van een minder goede dekking. Zo ben je mogelijk alleen verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Raak je met jouw bestelauto betrokken bij een aanrijding? Dan wordt alleen de schade aan die je hebt toegebracht aan de ander vergoed en niet de schade aan jouw bedrijfsauto.

Wil je dat ook schade aan jouw bedrijfsauto verzekerd wordt als je betrokken raakt bij een aanrijding? Kies dan voor WA + volledig casco. Dit is de meest uitgebreide basisverzekering die je voor jouw bestelauto af kunt sluiten. Bij deze verzekering vergoedt een verzekeraar zelfs schade die je zelf hebt veroorzaakt. Je kunt eventueel ook voor WA + beperkt casco kiezen. Naast schade die je toebrengt aan anderen wordt ook schade door brand, diefstal of storm vergoed.

Looptijd van de verzekering
Een laatste aandachtspuntje bij het vergelijken van bestelautoverzekeringen is de looptijd. Net als de premie kan ook de looptijd per verzekeraar verschillen. De ene verzekeraar hanteert een contracttermijn van één jaar, terwijl je er bij de andere partij direct meerdere jaren aan vastzit. Als je niet weet wat je kunt verwachten, kun je het beste voor een bestelautoverzekering kiezen met een korte looptijd. Bevalt de verzekering niet? Dan kun je hem snel weer opzeggen. Kijk ook of een verzekeraar werkt met een bedenktijd. Als dit het geval is, kun je nog onder de verzekering uit als de bedenktijd nog niet verstreken is.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.