8 extreme snelheidsovertredingen!

8 extreme snelheidsovertredingen!

Een beetje autoliefhebber trapt het pedaal met plezier de grond in, maar is dit nu wel zo slim?

Je hoeft geen petrolhead te zijn om de Fast & Furious films te kennen. Hoewel de films de afgelopen jaren geëvolueerd zijn van een drift & tuners-Walhalla tot een franchise waar bijna meer explosies dan auto’s zijn, bleef één ding gelukkig altijd centraal staan: pure snelheid. Toch blijven de realistische gevolgen meestal buiten beeld, ongeacht of ze er op het doek nu goed of slecht vanaf komen. Netjes de bekeuringen betalen zal je dan ook niet snel zien gebeuren.

Om ervoor te zorgen dat je straks nog steeds je gezond verstand gebruikt na het kijken van deel 8, The Fate Of The Furious, onderzochten onze vrienden van HomeToGo samen met HAPPYCAR uit wat hiervan de mogelijke gevolgen in Europa zijn, mocht je willen gaan rijden als een debiel. Hun bevindingen bekijk je onderaan de pagina, maar over de belangrijkste zaken zal ik je eerst eens bijpraten.

Opvallend zijn de onderlinge verschillen tussen landen wat betreft de zwaarte van de straf. Ze wordt je voor dergelijk gekloot in landen als Zwitserland en Groot-Brittannië doodleuk achter slot en grendel gestoken, terwijl in landen als Italië en Polen een geldboete en een rijontzegging voldoen. Natuurlijk gaat het hier om indivuele zaken waarvan we de exacte details niet weten, maar toch: echt verbazingwekkend zijn de resultaten niet te noemen! Zeker wanneer je een beetje verstand hebt van de normen en waarden in de desbetreffende landen.

Dat in deze infographic de aandacht voornamelijk uitgaat naar automobilisten, neemt niet weg dat de motorrijders er ook behoorlijk wat van kunnen. Je hebt voor een relatief klein bedrag immers al een gigantisch krachtig beest tussen je benen, die je hoogstwaarschijnlijk maar wat graag op zijn falie geeft! En toevallig komt nét dat ene voorbeeld uit onze eigen kleine land, en is het óók nog eens een prestatie waar we apetrots op mogen zijn ons zorgen om moeten maken. De snelheidsduivel tikte namelijk bijna de 300 km/u aan op de N57 richting Middelburg, plaatste het op internet, maar is vervolgens nooit gepakt! Hoe dan?!

Tenslotte wil ik nog even wat aandacht schenken aan een vreemde eend in de bijt die hier niet bij staat vermeldt: Finland. Daar hanteren ze namelijk een systeem wat de geldboetes baseert op het inkomen van de overtreder. Jan Modaal moet daar relatief weinig ophoesten, maar ben je bijvoorbeeld een directeur van Nokia, dan betaal je een stukje meer. Of dit systeem misschien een tikkeltje overdreven is, valt te bewisten, maar eerlijk is het zeker!

Neus hem even door! Wij horen jullie reacties graag terug op onze Facebook pagina.

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.