652 pk in een Golf 2? Jazeker, de Pikes Peak-variant!

652 pk in een Golf 2? Jazeker, de Pikes Peak-variant!

Golf 2 Pikes Peak

De Golf 2 heeft een plekje in mijn hart veroverd, niet in de minste plaats door de 200+ pk’s die ik op de voorwielen katapulteer. Dat dat veel gekker kan wist ik en deze Pikes Peak-racer is daar het schoolvoorbeeld van.

Ik heb zelf een Audi TT motor in mijn Golfje 2 gebonjourd, 200 pk is al leuk om je mee te vermaken. Ik bedoel, stel je even voor: 200 pk in een koekblik met skelterbandjes: ge-wel-dig. Maar het kan altijd beter en dat bewijst Volkswagen-USA maar weer eens. Ze doen dat door een voormalig Pikes Peak-auto opnieuw op te bouwen: Een Golf 2 met twee motoren, jawel! In 1987 is deze auto in zes maanden raceklaar gemaakt. Er is toen gebruik gemaakt van twee 4 cilinder motoren met een toeter van een KKK Turbo er op geschroefd.

En ‘2 x 1.8 liter motor + turbo = knallen!’ Het resultaat, met 652 pk rondjagen in een autootje van net 1.020 kilo. Indrukwekkend, vooral voor die tijd, maar indruk maken ging echter niet van een leien dakje. Nee, de Golf haalde de finish niet eens. Reden? Het onderstel van de auto liet het afweten en daardoor moest de auto vroegtijdig aan de kant worden gezet.

Maar goed, 21 jaar later is Volkswagen weer terug met de intussen klassieke Pikes Peak-deelnemer. Het had wel wat voet in de aarde, want de auto moest flink wat restauratiewerk ondergaan! Een nieuwe kont moest er ingelast worden, de tank en alle benzineleidingen moesten vervangen en nog een lijstje waar ik jullie niet mee lastig zal vallen. Kijk wel even naar de dikke sidepipe alias knalpijp aan de zijkant van de auto!

De auto is in ieder geval weer ‘bij de tijd’ gebracht en zo opgeknapt ‘dat ie weer kan rijden’. Of dat ook betekent dat Volkswagen er door Amerika mee gaat trekken om evenementen te bezoeken, dat is niet duidelijk, maar wie weet!

Ik ben in ieder geval wel benieuwd naar bewegende beelden van deze Frankenstein-achtige bergbeklimmer! Wat jullie!?

Golf 2 Pikes Peak

Golf 2 Pikes Peak

Golf 2 Pikes Peak

Golf 2 Pikes Peak

 

Tim Kanters

Van jongs af aan gek van alles wat met auto’s te maken heeft. De passie is nog steeds hetzelfde, enkel zijn de auto’s groter geworden. Neemt jullie mee in zijn beleving en schrijft over het laatste autonieuws, evenementen en meer.