470 pk sterke Smart: Voor de kleine boodschappen

470 pk sterke Smart: Voor de kleine boodschappen

Hayabusa Smart Fortwo

Een boodschappenautootje, het is een relatief begrip. Voor de een is het een Renault Twingo, voor de ander een Golf 7 GTI en voor weer een ander is het een Rolls Royce Ghost. En voor een ander zou het zomaar een 470 pk sterke Smart zijn.

Laten we er maar meteen bij zeggen dat het dan echt om de kleinste vorm van ‘boodschappen doen’ gaat. Want in deze met Hayabusa-motor bedeelde tweezitter heb je nog net ruimte voor een kratje bier, daarna houd het heel snel op.

En dat is ook maar goed ook, want wanneer je het gaspedaal van deze 470pk sterke Pokeball aanraakt, is de kans groot dat je binnen 30 seconden een pak melk zo door elkaar geschud hebt dat het een litergrote milkshake is geworden.

Hoe kom je op het idee om zo’n gestoorde Smart te bouwen? Hans, eigenaar van Event Seelisberg, had een soortgelijke Smart gezien en zei tegen de bouwer daarvan ‘Ik wil er ook een, maar dan breder en nog dichter bij de grond’. En zo geschiedde, het volledige vooronder van de Smart moest aangepast worden om de 1.300cc-motor van de Hayabusa er in te plakken. En 165pk zou al genoeg zijn om dagenlang mee te gummen, maar er moest een knoepert van een Garrett-turbo komen en tadaa, 470 pk, at your service! Brembo remmerij om nog enigszins veilige remmerij te hebben, afkomstig van de Lancer Evo 9 en de (in de tussentijd) onpraktische boodschappenauto werd dichter bij het asfalt gelegd door middel van een schroefset. Hadden we uitlaat al benoemd, die naar buiten komt op de plek waar je normaal een knipperlicht verwacht?

In het interieur is het niet meer dan een stuur, een versnellingspook en wat tellertjes, een rolkooi en twee kuipstoeltjes inclusief gordels. En die laatste heb je echt nodig, want dit motortje kan 14.000 toeren aan, maar vanaf de 3.000 toeren begint de turbo al op te spoelen.  Dat moet lachen, gieren, brullen zijn met deze baby-raket. In een drift gooien moet geen probleem zijn, al zal het snel ‘rondjes om zijn as draaien’ worden! De enige boodschap die je dan veilig mee kunt nemen, is een pakje Klop-Klop. Na een ritje heb je kant-en-klaar geklopte slagroom!

Hayabusa Smart Fortwo

Hayabusa Smart Fortwo

Hayabusa Smart Fortwo

Hayabusa Smart Fortwo

Hayabusa Smart Fortwo

Hayabusa Smart Fortwo

Hayabusa Smart Fortwo

Hayabusa Smart Fortwo

Hayabusa Smart Fortwo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tim Kanters

Van jongs af aan gek van alles wat met auto’s te maken heeft. De passie is nog steeds hetzelfde, enkel zijn de auto’s groter geworden. Neemt jullie mee in zijn beleving en schrijft over het laatste autonieuws, evenementen en meer.