40 procent minder autodiefstal, weinig effect op autopremie

40 procent minder autodiefstal, weinig effect op autopremie

Het aantal autodiefstallen is serieus gedaald en dat vraagt wat aandacht. Sinds 2016 is er een daling geweest van 40 procent, wat natuurlijk beter is voor iedereen. Maar voor sommigen lijkt deze situatie ideaal en kunnen zij hier meer aan verdienen. Verzekeraars hebben namelijk de premies nauwelijks verlaagd en soms zelfs verhoogt. Moet er dan niet wat worden gedaan aan deze autopremie?

De vijf grootste steden van Nederland (Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Eindhoven en Utrecht) hebben in vergelijking met 2020 een sterke daling laten zien wat betreft het aantal autodiefstallen. Vorig jaar is dit wederom verder gedaald met 17 procent minder diefstallen. Een afname van bijna 20 procent (ten opzichte van 2020) laat zien dat vorig jaar er minder auto’s gestolen zijn maar dat blijkt nauwelijks effect te hebben als we kijken naar de duurste stad van Nederland (Den Haag) om een autoverzekering af te sluiten.

Autodiefstal

Nauwelijks effect op de autopremie

Zoals verwacht moeten de premies van de verzekeringen deze daling ook inzetten, maar dit lijkt niet het geval. In tegenstelling tot de voorgaande jaren zijn in 2021 de premies van WA beperkt cascoverzekeringen verhoogd met 5,5 procent. Hiernaast zijn de premies voor WA- en WA volledig cascoverzekeringen slecht ligt gedaald, tussen de 0,7 en 1,8 procent. Dit is volgens onderzoek van autoverzekering.nl.

Grafiek van Autoverzekering.nl.

Zowel WA beperkt als volledig hebben opmerkelijke veranderingen. Zo veel stijging en slechts tussen 0,7 en 1,8 procent daling, daar klopt iets niet. Wanneer het aantal autodiefstallen serieus daalt (zoals 40 procent), heeft dit invloed op de autopremie. Doordat dit aantal diefstallen is afgenomen de afgelopen jaren, nemen de verzekeraars minder risico. Deze zelfde verkleining hadden we terug moeten zien in de autopremies van 2021. Aldus Jerry Poel, autoverzekering-expert bij Autoverzekering.nl. 

“Daarnaast werd er het afgelopen jaar opnieuw minder gereden, en nam het aantal ongelukken, schades en autobranden af. Ook deze factoren zorgen ervoor dat het risico voor verzekeraars lager ligt dan in voorgaande jaren.” In principe is dit iets wat verzekeraars doorberekenen in de premies, vandaar de verwachting dat in 2022 de premies zullen worden verlaagd. 

Veilig achter slot en grendel!

Nog steeds daling, maar wel het hoogst

Alhoewel in Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant de afgelopen 6 jaar minder auto’s worden gestolen, blijft het aantal diefstallen in deze provincies het hoogst in 2021. Via deze link zie je dit duidelijker in beeld.

Een andere snelle afname is de 33 procent in Zeeland in vergelijking met 2020. Maar wil je nog meer zekerheid over de veiligheid van je auto, dan is één van de Waddeneilanden een prima keuze; slechts enkele auto’s zijn daar gestolen in de afgelopen 6 jaar. 

Okke Messemaeckers van de Graaff

Okke combineert zijn enthousiasme met zijn passie voor de Automotive. Zijn voorkeur voor auto's varieert enorm, van klassiekers tot moderne auto's, niks is te gek.