2021 Skoda Fabia onthuld met meer van alles!

2021 Skoda Fabia onthuld met meer van alles!

De hatchback van het Tsjechische bedrijf is een groot succes. Met de nieuwste generatie heeft Skoda nog meer voor ons in petto…

Nadat Volkswagen de Polo had vernieuwd en SEAT de afgelopen dagen hetzelfde deed voor de Ibiza, is het nu de beurt aan Skoda om de Fabia te tweaken. Terwijl zijn zustermodellen een mid-cycle-update kregen, schakelt de Tsjechische super hatchback over naar een nieuwe generatie die de kleine hatchback eindelijk in lijn brengt met de andere hatchbacks uit de VW Group.

De Fabia Mk4 is op alle fronten een enorme afwisseling vergeleken met zijn voorganger. Zoals verwacht voor een Skoda, is hij groter dan zijn tegenhangers met het delen van platforms, wat een ruim interieur en best-in-class functionaliteit mogelijk maakt. Met een lengte van 4.108 mm is de auto 111 mm langer dan voorheen. Het grootste deel van de rek wordt gevonden in de wielbasis, nu 94 mm langer dan voorheen om een royale 2564 mm te bereiken.

Het blijft een stadsgeoriënteerde auto zoals voorheen, maar met een laadcapaciteit die groeit met 50 liter tot een VW Golf Mk8-overeenkomende 380 liter, is de Fabia nu groot genoeg voor een weekendje weg. Klap de achterbank in en het totale volume groeit tot 1.190 liter. De geheel nieuwe carrosserie is ook veel slanker dan voorheen, om de brandstofefficiëntie te verbeteren.

Skoda maakt de zaken pittiger met nieuwe Orange Sunset- en Graphite Grey-lakken en tot 18-inch wielen. Hoogwaardige versies van de Fabia zullen worden aangeboden met een contrasterende kleur, Black Magic of Graphite Grey voor het dak, de zijspiegelkappen en het frame van de grille.

Zoals verwacht op basis van persbeelden die zijn vrijgegeven bij de lancering van een nieuw model, toont de galerij een Fabia met volledige LED-verlichting voor en achter, samen met een panorama dak. Het beschikt ook over een op het rooster gemonteerde radar voor de veiligheids- en assistentiesystemen, plus sensoren voor Park Assist die werkt tot 40 km/u en zorgt voor de besturing.

Het interieur is volledig opnieuw ontworpen en heeft ook een sterke Scala (en Kamiq) inspiratie. Sommigen zouden beweren dat het ook een opvallende gelijkenis vertoont met de cabine van de facelift van Ibiza, tot aan de ronde ventilatieopeningen die door SEAT zijn geïntroduceerd voor de mid-cycle update van de hatchback. De Fabia krijgt eindelijk het 10,25-inch digitale instrumentenpaneel van het bedrijf en een touchscreen-infotainment tot 9,2 inch groot.

Thomas Heule