Dit is de eerste 2020 Audi RS6-R ABT van Nederland!

Dit is de eerste 2020 Audi RS6-R ABT van Nederland!

Bijna een maand geleden wisten wij te melden hoeveel het ABT-kuurtje voor de nieuwe RS6 in Nederland kost: een flinke €77.950,-. Inmiddels heeft ABT Sportsline Nederland het eerste exemplaar gebouwd voor Vd Akker.

Zoals je inmiddels wel zult weten worden er wereldwijd slechts 125 exemplaren gemaakt. Dit groene monster is niet alleen de eerste in Nederland, maar überhaupt één van de eersten volledig ABT omgebouwde RS6’en. Dat betekent dus ook dat het vermogen van de twin-turbo 4,0-liter V8 nu een flinke 740 pk en 920 Nm koppel op de weg zet. ABT beweert dat de sprint van 0 tot 100 km/h in slechts 3,2 gedaan is: 0,4 seconden sneller dan het standaardmodel. De topsnelheid is verhoogd tot 320 km/h.

Alsof de standaard RS6 Avant niet al een opvallend en breed genoeg was, heeft ABT een front splitter geplaatst aan de voorkant en een opnieuw ontworpen diffuser aan de achterkant, samen met luchtopeningen boven de voorste spatborden. Er zijn maar liefst 10 nieuwe exterieuronderdelen voor de nieuwe RS6-R, plus de 22-inch lichtmetalen velgen van de tuner om het uiterlijk af te maken. Die opvallende aero-wielen zijn optioneel beschikbaar. Aan de achterkant hebben de specifieke RS-specifieke dubbele ovale tips plaats gemaakt voor een meer in het gezicht liggende quad-setup met carbon tips als onderdeel van ABT’s roestvrijstalen uitlaatsysteem. De snelle Avant heeft een getweakte ophanging gekregen om de wegligging te verbeteren, terwijl de auto achter hard door de bochten wordt geduwd.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.