Gereden: Mercedes-AMG E63 S Estate [Thijs Timmermans Special]

Gereden: Mercedes-AMG E63 S Estate [Thijs Timmermans Special]

De zenuwen moeten strak gespannen staan bij Audi. Hun RS 6 is immers de oudste van het nucleaire Duitse drietal. Zijn opvolger moet dus gewoon goed zijn. De nieuwe BMW M5? 600 pk. Deze Mercedes-AMG E 63 S? 612 pk… en 850 Nm. Genoeg om de aarde sneller te doen roteren.

Mercedes-AMG E63 S EstateWat zit er dan precies onder de motorkap?
Een vier liter grote V8, dezelfde als die in de AMG-versie van de C-Klasse en in de AMG GT. Hij bedient zich ook hier van twee turbo’s, maar produceert het kolossale vermogen van 612 pk en een aardverschuivend koppel van 850 Nm.

Wat geeft dat qua prestaties?
Knalprestaties, of wat had je verwacht? 0-100 km/u legt hij in een sneller tempo af dan dat je “Mercedes-AMG E63 S” kunt zeggen: 3,5 seconden. Niet slecht voor een auto van bijna twee ton. Zijn topsnelheid is elektronisch begrensd op 250 km/u, maar kan met behulp van het AMG Driver’s Package naar 300 km/u worden verhoogd. Hoe hij dat vermogen aan de grond krijgt? Via de standaard 4MATIC+-vierwielaandrijving en de nieuwe 9G-Tronic Plus-negentrapsautomaat.

Mercedes-AMG E63 S Estate

Gezien het feit dat wij eerder met de Mercedes-AMG E63 S reden, de sedan uitvoering, doen we deze test net even iets anders dan normaal. Wij zijn  op zoek gegaan naar de 5 min- en pluspunten van deze krachtpatser.

Laten we beginnen met de 5 puntjes van kritiek, dan kunnen we op de juiste manier afsluiten:

1. De nieuwe 9G-Tronic Plus-negentrapsautomaat
Ik zal eerlijk moeten zijn en het mag wel gezegd worden; de nieuwe versnellingsbak van Mercedes-AMG is beter als voorheen. Echter is deze versnellingsbak niet heel snel qua bediening, de hendel aan het stuur is en blijft wennen. De concurrentie heeft dit beter voor elkaar.

2. Multimedia systeem
Op dit vlak heeft Mercedes-Benz echt steken laten vallen, je merkt dat hier weinig aandacht aan is besteed in de afgelopen jaren. We leven in 2017 en de techniek gaat zo snel voorruit, dat je met dit soort systemen echt stappen moet maken. Mercedes loopt achter, dit merk je aan de beperkte mogelijkheden (geen touchscreen, werking van de selector…).

Mercedes-AMG E63 S Estate

3. Design van de achterzijde
Het is algemeen bekend dat het tekenen van de achterzijde van een auto bij een stationwagen niet makkelijk is. Mercedes heeft in mijn ogen  (design blijft smaakgevoelig) te kort gedaan met het lijnenspel van deze estate. Voor een AMG is de achterzijde van deze Estate veel te neutraal en straalt hiermee helaas weinig sportiviteit uit.

4. Bekendheid van de Estate versie
Als je zegt: Audi RS6 Avant dan weet iedereen wat je bedoeld. Sterker nog, ik denk dat er weinig stationwagens geproduceerd zijn die meer fans hebben dan de RS6. Toch doet deze E63 S Estate zeker niet onder aan deze Audi, maar wie kent hem? Na wat onderzoek blijkt dat er veel autofans niet eens wisten dat er een Estate versie van deze AMG is. Dat is jammer.

5. Wat een wereldwagen!
Na enkele puntjes van kritiek (ik wilde er 5 opnoemen) opgenoemd te hebben was dit het dan echt wel, wat een topper is dit. Een ware krachtpatser die in mijn ogen daadwerkelijk meer aandacht verdiend.

Mercedes-AMG E63 S Estate

Mercedes-AMG E63 S Estate

Eindelijk mag ik dan mijn enthousiasme kwijt over deze auto. Ik ben groot fan van AMG en al helemaal als het zo’n sleeper betreft als deze. Dít is waarom ik de zo enthousiast bent over de 2018 Mercedes-AMG E63 S Estate:

1. Snelste stationwagen ter wereld
Hoe cool is het als je kan zeggen dat je in de snelste stationwagen ter wereld rondrijdt? Deze E63 S doet een rondje Nordschleife in 7:45,19 seconden. Dat is serieus snel.

2. Informatieweergave
De displays mogen dan wel niet ideaal werken, de weergave van alle informatie is wel tof. Van G-krachtenmeting tot tracktime, alles is mogelijk via de AMG-sportweergave.

Mercedes-AMG E63 S Estate

Mercedes-AMG E63 S Estate3. Sportstoelen
Comfortabel, een actieve zit, de vormgeving. Deze stoel heeft echt alles en dat dan in een stationwagen, geweldig!

4. Driftmodus
Het 4Matic+ systeem van Mercedes is praktisch voor de dagelijkse bruikbaarheid van dit koppelmonster. Maar voor alle liefhebbers van AMG is er een aparte 2WD functie toegevoegd. Deze mag de naam ”Driftmodus” dragen welke in mijn ogen ook best ”Hooligan modus” had mogen heten. 612 pk op de achterwielen zonder enige vorm van ondersteuning? Leuk, héél leuk, maar wel oppassen geblazen!

Mercedes-AMG E63 S Estate

5. Soundtrack
Het is en blijft zo vreselijk lekker, die Duitse achtcilindermotoren uit Affalterbach. Jaren geleden zweerde wij allemaal bij de ongeblazen V8 die 6.2 liter groot was, die is niet meer. Gelukkig hebben we vandaag de dag die heerlijke 4.0 liter grote V8 met twee turbo’s wat klinkt dat ding toch ongelofelijk lekker zeg, wat dat betreft is downsizing zo erg nog niet geweest.

De Mercedes-AMG E63 S staat helemaal bovenaan de voedselketen in het AMG-aanbod van de E-Klasse. Terecht: zijn kolossale vermogen zorgt voor bliksemsnelle prestaties en zijn vierwielaandrijving voor een hyperefficiënt weggedrag. Maar vergis je niet: er schuilt ook een heuse bandenroker in deze E63 S. Meer dan een snelle Autobahnbestormer dus, een auto die het Audi & BMW nog wel eens moeilijk kan gaan maken…

Met dank aan Thijs Timmermans voor het ter beschikking stellen van deze auto.

Tekst: Pieter Schoonderbeek
Video: Jorrik Aben
Fotografie: Ansho.nl

Mercedes-AMG E63 S Estate

Mercedes-AMG E63 S Estate

Mercedes-AMG E63 S Estate

Mercedes-AMG E63 S Estate

Mercedes-AMG E63 S Estate

Mercedes-AMG E63 S Estate

Mercedes-AMG E63 S Estate

Mercedes-AMG E63 S Estate

Mercedes-AMG E63 S Estate

Mercedes-AMG E63 S Estate

Pieter Schoonderbeek

Sportief georiënteerde journalist. Brengt zijn vrije tijd graag door op en rond het circuit. Neemt je graag mee in de wereld van exclusieve auto's en deelt graag zijn belevingen op het gebied van sportieve, exclusieve en luxewagens.