2016 Ford Focus RS & RS Estate!

2016 Ford Focus RS & RS Estate!

We moesten er enige tijd op wachten maar afgelopen dinsdag was hij dan eindelijk officieel: de nieuwe Ford Focus RS! ”Meer dan 320 pk” zegt Ford, afkomstig uit de 2.3 viercilinder EcoBoost die ook is terug te vinden in de nieuwe Ford Mustang.

Echter is hij niet simpelweg wat krachtiger in de Focus RS maar heeft hij ook een verstevigde cilinderkop, een grotere turbo en intercooler en is ook het in- en uitlaattraject aangepast. Hierdoor ligt het vermogen dus op minstens 320 pk, hoeveel dit exact is zal later blijken. Het is in ieder geval meer dan de 305 pk die de 2.5 liter vijfcilinder uit de vorige Focus RS leverde. De nieuwe viercilinderturbo is overigens 20% zuiniger dan zijn voorganger.

Dit vermogen wordt, indien nodig, verdeeld over alle vier de wielen. De de achterwielen worden dankzij Dynamic Torque Vectoring alleen van paardenkrachten en newtonmeters koppel voorzien wanneer dat echt nodig is. Maximaal 70% van de trekkracht kan naar de achteras worden gedirigeerd, waarbij vervolgens de trekkracht afhankelijk van de situatie naar één van de twee achterwielen wordt overgebracht. Een speciale rear drive unit rekent maar liefst 100 keer per seconde uit bij welk wiel de kracht het beste omgezet kan worden in grip en snelheid. Hierdoor zou de nieuwe Focus RS totaal geen last hebben van onderstuur. Daarnaast is het chassis aangescherpt, met strakkere veren, en de demping is instelbaar op een weg- of circuitstand. De Focus RS is de 30ste Ford sinds 1968 die een RS-badge draagt.

Net als de vorige Focus RS is ook de nieuwe Focus RS slechts bestelbaar in een aantal kleuren: Nitrous Blue, Stealth Grey, Absolute Black en Frozen White. Het gekke hieraan is dat de kleur Liquid Blue zoals we op de foto’s zien niet beschikbaar zal zijn. We gaan de nieuwe Ford Focus RS voor het eerst zien op de Autosalon van Genève en aan het einde van dit jaar zal hij in productie gaan!

2016 Ford Focus RS

2016 Ford Focus RS

2016 Ford Focus RS

2016 Ford Focus RS

Ford Focus RS Estate
De Focus RS is er nog nooit geweest als Estate versie maar toch besloot X-Tomi Design een ontwerp te maken van de nieuwe Focus RS. Naast het feit dat hij hem langer heeft gemaakt zodat ook deze auto beschikbaar wordt als ideale familiewagen, heeft hij ook de achterlichten lichtelijk veranderd. Of Ford ooit een Estate versie van de Focus RS op de markt zal brengen blijft nog maar de vraag.

2016 Ford Focus RS Estate

2016 Ford Focus RS Estate

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.