Dit is de Jaguar XFR-S!

Dit is de Jaguar XFR-S!

Wat was tot nu toe de aller lekkerste Jaguar ooit gebouwd? Precies; de Jaguar XKR-S (de XJ220 even daar gelaten), met een supercharged V8, 550pk en 680Nm koppel. Het was natuurlijk te verwachten dat Jaguar deze zelfde 5.0 liter grote V8 ook in de XF zou lepelen. De uitkomst daarvan, inclusief allerlei optische verschillen zijn zojuist getoond op foto’s die Jaguar heeft vrijgegeven.

2013 Jaguar XFR-S - www.hartvoorautos.nl

Jaguar XF-R - www.hartvoorautos.nl
Jaguar XF-R – www.hartvoorautos.nl
De XFR was al geen tamme auto te noemen, ook deze heeft de V8 Supercharged maar met ”slechts” 510pk en 625Nm koppel. Maar de XF-R is geen pure sportauto, het is weliswaar een sportieve auto maar met een grote dosis comfort en luxe, dit weten ze bij Jaguar altijd goed te combineren. In de XFR-S is het vermogen gesteken naar 550pk en 680Nm koppel. Met deze cijfers zou de nieuwste Jag van 0 tot 100km/h kunnen sprinten in 4,6 seconden, tegenover 4,9 seconden van de XF-R en tegenover 4,4 seconden van de XKR-S.

Wat natuurlijk een van de eerste dingen die je opvalt als je de XFR-S ziet zijn de zesspaaks Varuna velgen, staat hem overigens erg goed! Vervolgens zie je dat er een aardige set nieuwe bumpers

2013 Jaguar XFR-S - www.hartvoorautos.nl
2013 Jaguar XFR-S – www.hartvoorautos.nl
opzitten met meer openingen om de grote V8 te kunnen blijven koelen. Ook zien we een andere diffusor, andere sideskirts en natuurlijk de redelijk grote achter spoiler van carbon.

Deze achterspoiler is overigens in Nederland niet standaard, deze kun je aanvinken als optie. Standaard wordt de XFR-S geleverd met de kleinere XF-R Speedpack-spoiler.

2013 Jaguar XFR-S - www.hartvoorautos.nl

2013 Jaguar XFR-S - www.hartvoorautos.nl

De V8-motor is gekoppeld aan een achttraps automaat van ZF, deze detecteert hoe jij het gaspedaal bespeelt. Ben je lekker aan het scheuren en heb je geen zin om te flipperen, dan heeft de auto dit direct door en zorgt ervoor dat hij naar de juiste versnelling schakelt wanneer jij dat wilt. Verder heeft de XFR-S 30% stijvere veren gekregen en kreeg de ophanging achteraan een nieuw subframe.

2013 Jaguar XFR-S - www.hartvoorautos.nl

2013 Jaguar XFR-S - www.hartvoorautos.nl

Vandaag, 28 november 2012, liet de auto zich voor het eerst zien op de Los Angeles International Auto Show. In Amerika zullen er slechts 100 exemplaren terecht komen, voor een prijs van 99.000,- Dollar. Hoeveel Jags er beschikbaar in Nederland worden en tegen welke prijs is helaas nog niet bekend.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.