Primeur: 2013 Aston Martin Vanquish op Nederlandse bodem!

Primeur: 2013 Aston Martin Vanquish op Nederlandse bodem!

Liefhebbers van het Britse merk Aston Martin zullen vast wel weten dat begin volgend jaar de nieuwe Vanquish uit zal komen, toevallig kwamen wij het productie model al tegen. Nee niet in het Verenigd Koninkrijk, gewoon op Nederlandse bodem!

2013 Aston Martin Vanquish - www.hartvoorautos.nl

Evolutie
De Vanquish is het nieuwe topmodel in het gamma van het merk en vervangt de DBS. Anders dan bij de DBS, heeft Astin Martin deze keer niet zomaar een koetswerkkit op een DB9 gekleefd om de auto vervolgens uit te roepen tot een nieuw model. Deze Vanquish is wél volledig nieuw.

En dat zie je. Hij heeft strakkere lijnen, gecombineerd met meer uitgesproken en sensuele rondingen. De gordellijn volgt een lange, golvende beweging terwijl de rechte lijnen van de deuren het profiel verscherpen. De achterspoiler, geïntegreerd in het koetswerk, transformeert de traditionele achterkant van Aston Martins in iets nieuws maar heeft ook een functie: de auto aan de weg kleven bij hoge snelheden.

Is de nieuwe Vanquish mooier? Misschien. Meer ‘verwrongen’ qua design? Zeker. Verschillend? Ja. De grootste inspiratiebron was de exclusieve One-77. En het concept AM 310 dat in Villa d’Este voorgesteld werd, was eigenlijk al een vermomde Vanquish.

2013 Aston Martin Vanquish - www.hartvoorautos.nl

2+2 of 2+0
Omdat er achterin nauwelijks ruimte is, stelt Aston Martin twee versies voor: 2+2 of 2+0, waarbij de achterzetels verdwijnen en er plaats vrijkomt voor bagage die niet past in de nochtans ruime koffer van 368 liter. Hier winnen de Britten het van de concurrentie, ooit eerder een auto gezien in dit segment waar er die mogelijkheid bestaat?

2013 Aston Martin Vanquish - www.hartvoorautos.nl

Cijfers
De 4,72 meter lange Vanquish wordt aangedreven door de traditionele zesliter V12 van het merk. Een prestigieuze mechaniek, die echter al in de eerste Vanquish te vinden was. Omdat het prestige evenredig is met de ambities onderging de V12 een dopingkuur en levert hij hier 573 pk en 620 Nm. Andere kenmerken zijn een stevige zestrapsversnellingsbak, 0 tot 100 km/u in 4,1 seconden en een topsnelheid die onder de mythische grens van 300 km/u blijft (295 km/u). Vreemd, omdat het gewicht redelijk in toom werd gehouden (1,7 ton) door veel koolstofvezel te gebruiken. De verwachtte basisprijs zal in nederland niet onder de € 400.000,- komen te liggen en zal daarmee een concurrent worden voor de Ferrari F12 Berlinetta, Lamborghini Aventador e.d.

2013 Aston Martin Vanquish - www.hartvoorautos.nl

Hand Built
Zoals iedereen wel bekend is worden alle Aston Martins nog met de hand gebouwd, zo bestaat er ook waanzinnig veel keuze uit kleur en materiaal: Carbon, Aluminium of toch hout afwerking? 30 kleuren leder? 20 soorten tapijten? Roze? Ja, alles is mogelijk, u beslist, Aston Martin doet!

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.