Audi Q8 Concept
Nieuws

Audi’s nieuwe luxe SUV? de Q8 Concept

Audi Q8 Concept

Waar landgenoten als BMW en Mercedes al een tijdje experimenteerden met het idee, hield Audi zich akelig stil op het gebied “SUV’s met aflopende daklijnen”. Deze week is dat veranderd.

Zo kondigde ze op Dag 1 van de Autoshow van Detroit, de NAIAS, een conceptwagen aan die de focus van de concurrentie wel zal moeten aanscherpen. Met de introductie van hun Q8 Concept dwingen ze hun plekje in het rijtje af.

Hoewel sommige conceptwagens nogal eens van hun eigen designtaal afdrijven, is er bij de Q8 Concept geen twijfel over mogelijk: dit is door en door een Audi. Wel kunnen we ons afvragen hoeveel van het getoonde exemplaar we terug gaan zien in het productiemodel. Geregeld creëeren fabrikanten torenhoge verwachtingen met hun ideëen, om ons vervolgens teleur te stellen met een auto die in de verste verte niet meer op het concept lijkt.

Persoonlijk zou ik graag zien dat beide lampensetjes op deze conceptversie van de Q8 hun weg vinden naar de werkelijkheid. Vooral de achterlichten zijn fantastisch vormgegeven. Waar misschien wel wat verandering in moet komen, is de hoeveelheid zicht die je zult hebben in deze luxe-SUV. Met name het achterste raam lijkt ontzettend klein, en wekt de indruk dat parkeren nogal een grote moeite zou kunnen worden. Wel zal dit met alle technieken beschikbaar natuurlijk weer simpeler moeten worden.

Die technieken zijn overigens een van de hoogtepunten van de Q8 Concept. Zo zit vrijwel heel de auto volgestampt met allerlei technische snufjes die je ritje naar de supermarkt moeten vergemakkelijken. Het centrale 12,3″ scherm, gedoopt: “Virtual Cockpit”, schoont samen met een boel andere touchscreens de auto op, waarmee er bijna geen analoog knopje meer in de auto te vinden is.

Het belangrijkste bewaren we natuurlijk voor het laatst! Hoewel het misschien geen verrassing meer zal zijn, zal ook deze wagen een hybride worden. De Q8 Concept heeft voorin een 3 liter TFSI motor die op zichzelf zo’n 500 Nm koppel en 333 pk produceert. Zijn sidekick in dit verhaal is een 136 pk sterke elektromotor. Tezamen zijn ze in staat om 450 pk te leveren, met nog eens 700 Nm koppel. In een rechte lijn doet de Q8 Concept er iets minder dan 5,5 seconden over om de 100 km/u te bereiken.

Dus, wie van jullie verkiest de Audi Q8 Concept boven zijn tegenstanders, de BMW X6 en de Mercedes GLE Coupé?

Audi Q8 Concept

Audi Q8 Concept

Audi Q8 Concept

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.