Nieuws

Unieke Aston Martin te koop: V12 Zagato!

Dat je ‘in je eentje’ veel kan bereiken bewijzen merken als Aston Martin maar al te goed. Toch komen vaak de echte juweeltjes uit gedeelde projecten. Samen met carrosseriebouwer Zagato begon het beruchte Britse merk in 1951 een relatie, waar we de vruchten tot op de dag van vandaag nog mogen plukken.

De DB4GT Zagato was hun eerste liefdeskind. Hoewel het in feite al een complete auto was, draaide het bij dit project om de motivatie erachter. Het werk dat Zagato doet kan amper meer gezien worden als simpelweg een auto in elkaar zetten. De essentie voor de formatie uit Milaan zit hem in het losweken van emoties, door op eigenzinnige wijze een tijdloos design te ontwerpen. Net als gelijksoortige stijliconen, zoals Bertone of Pininfarina, weet je dondersgoed wanneer je te maken hebt met een Zagato. Het zijn rijdende kunstwerken.

50 jaar later was het dan ook tijd voor een nieuwe samenwerking, om hun goede band te vieren. Dit werd gedaan door Zagato hun wilde gang te laten gaan met een van Aston’s nieuwe trendsetters: de Vantage V12.

En wild gingen ze. Afgezien van het feit dat er zo’n 2000 manuren per auto in gingen, werden de auto’s ook nog eens tot in de puntjes gepersonaliseerd. Precies naar de eisen van het individu. Ieder exemplaar is dus vrijwel uniek te noemen. Het spreekwoord “baas boven baas” bestaat echter niet zonder reden. De Zagato op de plaatjes is namelijk het méést uniek.

“Hoe komt dit dan?”, hoor ik je jezelf al afvragen. Nou, dit model heeft bijvoorbeeld een paar onherhaalbare kenmerken. En nee, dit heeft niets te maken met de motorinhoud, extra koolstof delen of een dikkere uitlaat. Het vreemdste, meest unieke detail aan de auto zit hem in het logo. Jawel, het logo.

Het wereldberoemde Aston Martin logo bestaat namelijk niet “zomaar uit die witte vleugeltjes”. Nee, op vrij sadistische wijze is er expliciet gevraagd om het logo te maken van échte kever vleugels. Uiteraard houdt het hier niet op, want status dwing je niet alleen af met een simpel logo. De eigenaar heeft ervoor kunnen zorgen dat zijn Vantage gebadged werd als “No. Zero”. Dit alles, tezamen met de sowieso-al-zeer-unieke Zagato uitvoering van de Vantage V12, resulteerde in een instant-classic. Het bijzonder fotogenieke wagentje verschijnt zodoende in vrijwel elke brochure of advertentie van de Vantage V12 Zagato. Wat betreft hun samenwerking is dit dus dé ambassadeur voor dit unieke model.

Oh, en jij, jawel, JIJ, kan hem kopen. Als je genoeg poen in je zak hebt natuurlijk. 8 Februari zal deze Vantage V12 Zagato geveild worden in Parijs, evenals die fantastische Porsche 911 R.

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.